Under föregående vecka utförde franska konkurrensmyndigheter en razzia mot vad myndigheten endast benämnt som "ett bolag i grafikkortsbranschen". Nu uppger Wall Street Journal att det var Nvidia som var föremål för den oanmälda påhälsningen, som ska ha skett i syfte att utreda misstankar om konkurrensbrott.

Enligt Wall Street Journal handlar det om en så kallad gryningsräd. Det innebär att myndigheter anländer oanmälda tidigt på morgonen och genomsöker lokalerna, beslagtar fysiska såväl som digitala dokument och förhör de anställda.

Från myndighetens uttalande framgår att tillslaget beviljats av domare och är del av en större utredning av aktörer som verkar inom molnsektorn. Den har tillkommit som svar på en oro för att de stora jättarna ska nyttja bättre tillgång till kraftfull hårdvara för att exkludera och konkurrera ut mindre aktörer.

Nvidia ligger i framkant i den pågående AI-kapplöpningen, där bolagets produkter är hårdvaluta för molntjänstföretag som hanterar tunga beräkningar. Att Nvidias hårdvara spelar en central roll i utredningen är därmed inte särskilt förvånande, men vad de faktiskt är misstänkta för är inte lika tydligt. Enligt de franska myndigheterna "förutsätter inte en gryningsräd förekomsten av ett lagbrott", men varken myndigheten eller Nvidia lämnar någon kommentar utöver det.