I Sverige smygstartade Black Week redan förra veckan, en smygstart som därtill innebar startskott för vinterns reaperioder och inte minst julhandeln. Till följd av ansträngd ekonomi pekar siffror på att många svenskar planerar dra nytta av rabatterna för att införskaffa årets skörd av julklappar.

Specifikt Black Week är tätt kopplat till E-handeln, där stora delar av särskilt de tidiga kampanjerna utspelar sig. I takt med att återförsäljarna växlar upp smyger sig även de oseriösa aktörerna sig fram. Det framgår i siffror från Nord VPN, som tillsammans med Cint, Norstat och Syno International undersökt hur många som faller offer för bedrägerier på nätet under Black Friday och efterföljande Cyber Monday.

Undersökningen genomfördes i år i tolv olika länder, däribland Sverige. Enligt Nord VPN uppger 14 procent av svenskarna att de någon gång utsatts för bedrägeri när de handlat på nätet. Det ska motsvara ungefär 1,4 miljoner svenskar.

Handla säkert i E-handeln under Black Week

Siffran är trots det att betrakta som förhållandevis låg. I samma undersökning ligger andra europeiska länder på cirka 15–24 procent, med undantag från Polen, som avviker ordentligt med 32 procent. Liknande höga siffror om 32 och 33 procent ses även i USA och Kanada, samt ännu högre 40 procent i Australien.

nordvpn1.jpg

Svenskarna stack däremot ut lite mer en annan del av studien, som undersökte hur villiga de deltagande var att lämna ut personlig information i utbyte mot rabatter eller bonusar av olika slag. Totalt svarade 83 procent av svenskarna ja, men siffran varierar kraftigt beroende på vilken typ av personuppgift. Hela 60 procent kan tänka sig lämna ut sin e-post och ungefär hälften är villiga att lämna ut för- eller efternamn. Uppgifter som betalkort och personnummer håller de flesta betydligt hårdare i, där är bara 4 respektive 8 procent villiga att dela med sig i utbyte mot ett fynd.

Läs mer om e-handel och bedrägeri: