Samtidigt som nordiska dammästerskapet i Counterstrike i helgen spelades på Världskulturmuseet i Göteborg lanserade svenska e-sportförbundet en ordbok som visar vad framför allt unga tjejer utsätts för när tar klivet ut på nätet för att spela med andra, rapporterar SVT.

Ordboken är 95 sidor lång och innehåller en lista över olika tillmälen och andra ”råa och obehagliga” ord som möter ungdomarna, och som enligt svenska e-sportförbundet får många tjejer att sluta spela i tidig ålder. För varje ord ges exempel på användning med kommentarer och vittnesmål.

– Den här typen av språk är det som våra barn och ungdom bemöts av. Det skulle aldrig accepteras i nån annan idrott, så varför accepteras det här, undrar Lillie Klefelt från svenska e-sportförbundet.

Lillie Klefelt har själv exempel på hur det kan låta. Hennes kompis fick höra ”är du en tjej? Då ska jag hitta dig och våldta dig”. Fredrik Kempf, förbundskapten för landslaget, säger till SVT att även om innehållet i boken kan vara stötande så är det viktigt att det tas upp så att det kan motarbetas.

– Det här är någonting som ungdomar aldrig ska behöva ta del av. Sexism, trakasserier, våld och hat. Det måste försvinna från den digitala kultur som e-sporten är.