Genom åren har människor lyckats hitta nya sätt att köra Doom från 1993, vare sig det är på en Nintendo DS, en miniräknare eller på biologiska celler. Den sistnämnda av de tre är det senaste tillskottet av sätt som man kan köra klassiken. Det är Lauren Ramian - doktorandstudent i bioteknik vid MIT - som står bakom innovationen.

Skärmar har blivit en allt vanligare del av våra liv och det medför även möjligheter. – Lauren Ramian

I en youtube-video visar studenten upp hur modern forskning har banat väg till möjligheten. Laren Ramian förklarar hur forskare har hittat sätt träna neuroner som växt fram på kretsar till att spela Doom. MIT-studenten tog det ett steg längre och lyckades koda spelet till att köras med hjälp av celler.

Ramian växte fram två typer av celler vars gener ändrades till att skapa en naturlig signal i färgkoder, som sedan agerade pixlar för en skärm som formades i en mikrotiterplatta. Doktorandstudenten förklarar att hon kodade in skillnaden mellan de olika cellerna via Python och kombinerade det med Dooms skript.

Resultatet blev att cellerna i mikrotiterplattan simulerar Doom i binära färger - en bild i taget. Ramian beräknar att en bild från Doom tog cellerna runt åtta timmar att simulera. På detta vis har studenten beräknat att det kommer ta cellerna ungefär 600 år att generera hela Doom-spelet.

Det här är ett fantastiskt fynd för det byter att vi är bara några generationer ifrån ingenjörskonstens höjdpunkt. – Lauren Ramian

Vad skulle du vilja spela Doom på?