Google kan radera data insamlad från 136 miljoner användare som surfat med inkognitoläge. Förslaget är del av en rättsprocess i Kalifornien som inleddes 2020 när ett antal användare stämde bolaget över misstankar om att de har samlat in data olagligt via inkognitoläget. Fallet gick däremot till förlikning i december i fjol.

Uppgörelsen försäkrar riktigt ansvar och transparens från världens största datainsamlare och är ett viktigt steg i att förbättra och upprätthålla rätten till integritet på internet. – De målsägande

Den data som Google föreslår att radera samt som de stoppas från att samla in beräknas vara värd 5 miljarder USD eller runt 50 miljarder kronor. Den data som inte kommer att raderas ska avidentifieras. Däremot kommer de målsägande inte få någon typ av betalning i skadestånd som tänkt.

Vi associerar aldrig data med användare när de surfar med inkognitoläge. Vi kan med nöje radera gammal teknisk data som aldrig associerats med en individ och har aldrig använts för någon typ av personalisering. – José Castañeda, talesperson för Google

Som del i uppgörelsen ska Google tydliggöra vilka begränsningar som finns när du använder inkognitoläget, vilket redan är synligt för Chrome-användare. Den federala domstolen i Kalifronien måste godkänna Googles förslag för att det ska kunna träda i kraft.