Den som är sugen på ett visst märke av öl, vin eller sprit till helgen eller nästa vecka kan göra bäst i att skynda sig till Systembolaget. Dagens Industri rapporterar nämligen att en av bolagets stora leverantörer, logistikfirman Skanlog, har drabbats av en utpressningsattack från en hackergrupp i Nordkorea.

Attacken har helt slagit ut Skanlogs distributionssystem och tills företaget får igång det igen kommer det inte kunna genomföra några leveranser. Systembolagets pressansvarige Teodor Almqvist säger till Aftonbladet att det handlar om runt en fjärdedel av den totala försäljningsvolymen som påverkas och att vissa varor lär sälja slut inom de närmaste dagarna.

– I nuläget påverkas inte det totala utbudet i någon större utsträckning, men det beror på när distributionen kan komma igång igen. Det vet vi inte just nu.

Någon mer långtgående inverkan på tillgången på kundernas favoritmärken väntar sig Systembolaget inte, eftersom det finns krisplaner och alternativa distributörer som kan hoppa in om Skanlog inte får igång sina system inom rimlig tid.

Systembolaget avslöjar inte vilka märken och sorter det handlar om, men problemet är inte geografiskt begränsat utan gäller samtliga butiker i landet och alla slags drycker.