Under måndagskvällens presentation på utvecklarkonferensen WWDC 2024 trummade Apple ut nyheter om operativsystemen till sina olika produktserier. Som väntat bankade företaget dock allra kraftigast på den generativa AI-trumman, under ett koncept som kallas Apple Intelligence, för Iphone, Ipad och Mac.

Presentatören Craig Federighi kallade Apple Intelligence för en samling ”mycket kapabla stora språk- och diffusionsmodeller”, av vilka flera kan köras lokalt på enheten. Vad beträffar modeller som behöver tillgång till molnservrar menade Federighi att användarna kommer att få möjlighet att kontrollera vilken typ av data som lagras i molnet och att Apple inte sparar någon användardata. Under presentationen tryckte Apple hårt på att man ämnade höja ribban för integritet inom AI.

Siri blir smartare – kan även ta hjälp av Chat GPT

Funktionerna som introduceras genom Apple Intelligence handlar om att kunna göra saker som att få hjälp med att formulera texter, hitta specifik information i anteckningar och mejl, schemalägga saker och generera bilder. I centrum för det hela står röstassistenten Siri, som blivit bättre på att förstå sammanhang och kommandon.

Apple meddelade även att Chat GPT (GPT-4o) utan inloggningskrav kommer att erbjudas via Siri. När röstassistenten inte har svaret på en fråga erbjuder den användaren möjligheten att fråga Chat GPT i stället. Även användare med betalversioner av Chat GPT kommer att kunna logga in och använda dem som en del av Siri.

Bara för de senaste Iphone-modellerna

Apple Intelligence kommer att dyka upp på IOS 18, IpadOS 18 och MacOS Sequoia (som den senaste versionen av operativsystemet till Mac heter) i betaversion till hösten. Dock är systemkraven relativt höga. Faktum är att bara två av dagens Iphone-modeller har stöd för Apple Intelligence, nämligen Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max. Vad beträffar Ipad och Mac krävs åtminstone att enheten är utrustad med M1-krets.