På en industrikonferens visade Transmeta sin nya processor som ingår i Efficeon-serien processorer. Den är primärt tänkt för handhållna enheter, men det kan tänkas att den kommer använas i andra typer av produkter som kräver extremt liten strömförbrukning.

Transmeta var tidigare en stor processortillverkare som tävlade med Intel med processorer för bärbara datorer, men drog sig tillbaka från processormarknaden för ett par år sedan. Men det ryktas att Transmeta har en mycket stor kund som har efterfrågat strömsnåla processorer som samtidigt har bra prestanda. Enligt Mercury News kan kunden vara Microsoft då Transmeta i förra året tillkännagav att de samarbetade med dem.

På demostrationen visades en 700 megahertz Efficeon-processorn upp genom spelet Quake 2 från ID Software. Medan spelet var igång krävdes det endast 1 Watt för att driva processorn. Enligt Transmeta kan man spela Quake 2 i fyra timmar med processorn och ett normalt batteri för en handhållen PDA.

Enligt den tekniska VDn för Transmeta kommer processorn att tillverkas av Fujitsu. I vilken typ av produkter vi kommer få se denna mycket intressanta Efficeon-processorn är i skrivande stund oklart.