Intel har enligt rykten tidigarelagt lanseringen av Tulsa till det tredje kvartalet detta år istället för fjärde. Hotet från AMD har blivit väldigt stort och Tulsa är förmodligen den sista Xeon-processorn för fyrvägs-servrar som bygger på NetBurst-arkitekturen.

Tulsa är en singelkretslösning vilket betyder att två stycken processorkärnor finns i samma integrerade krets. Varje kärna har 1 megabyte nivå 2-cache samt en delad nivå 3-cache på hela 16 megabyte. Kärnans storlek är därför extremt stor. En målande kommentar angående storleken hos Tech-Report:

The die size? Think Wyoming.

TDP (Thermal Design Power)-värdet skall ligga på 150 Watt vilket ställer lite krav på tillverkare som producerar servrar med denna processor i SMP-konfigurationer.

Det sägs dock att prestandan skall vara mycket god. Jämfört med tidigare Xeon MP-processorer med NetBurst-arkitekturen erbjuder den nästan fördubblad prestanda. Diverse optimeringar i arkitekturen och mycket stor cache skall bidra till prestandan, förutom att Tulsa är en ny processorkärna.

Nu väntar vi bara på när Intel bestämmer sig för att släppa en processor fyrvägs-servrar som baserar sig på Core-arkitektur, likt Woodcrest (Xeon 5100-serien) som har betydligt lägre TDP-värde och generellt bättre prestanda.

Källa: The Register