Det andra utkastet för 802.11n-standarden har blivit uppskjutet till januari 2007 - en lång tid i datorbranschen. Tydligen har IEEE-organisationen svårt att hantera antalet kommentarer från medlemmar i IEEE som kommit in sedan det första utkastet publicerades. Cirka 12 000 kommentarer har kommit in, och det administrativa arbetet med dessa är ett av skälen till förseningarna.

Det intressanta här är att flertalet tillverkare redan har lanserat produkter som använder sig av första utkastet av 802.11n-specifikationen. Detta trots att den är långt ifrån att vara klar. De flesta tillverkare säger att kunderna kräver det. Att trådlöst nätverk är otroligt intressant för framtiden är ingen hemlighet, och det gäller att IEEE är snabba och säkra när det gäller att fastställa standarden.

Problemet med att fastställa standarder har blivit ett problem på senare tid, när tillverkare lanserar produkter som inte följer någon standard. Det grundläggande är att vi konsumenter inte skall bli förvillade, och att det skall finnas riktlinjer för hur produkter skall passa med varandra.

Till exempel - vad händer ifall utkast två skiljer sig så pass mycket från det första utkastet av 802.11n-standarden att de är inte är kompatibla? Då har vi konsumenter köpt en hel generation av icke-standardliserade produkter som är värdelösa.

The underlying technology for 11n is the use of multiple antennas and signal processing, called multiple input multiple output or MIMO, that more than quadruples the current 20-24Mbps throughput for 802.11g and 11a WLANs. MIMO also boosts WLAN ranges, maintaining higher throughput over longer distances than is currently possible.

Källa: IEEE.