Dagens processorer från Intel, exempelvis Core 2 Duo, använder Intels arkitektur Core. Fjärde kvartalet i år lanserar Intel nya processorer som använder en nydesignad arkitektur. Den nya arkitekturen bjuder bland annat på en inbyggd minneskontroller för bättre minnesprestanda, och hyperthreading som gör att varje processorkärna kan användas som två kärnor av operativsystemet.

En typisk Nehalemprocessor för datorentusiaster kommer att ha fyra stycken kärnor vilket blir åtta ”logiska” kärnor med hyperthreading. För program som kan använda många kärnor kommer Nehalem därför kunna ge bra prestanda.

För att visa vad Nehalem går för har Intel utvecklat ett grafiskt demo som beräknar partikelfysik i realtid. Demot består av en miljö som brinner, och elden består av runt 60 000 partiklar som Nehalem räknar på och renderar.

Demot är programmerat att utnyttja alla fyra kärnor (åtta med hyperthreading) på en Nehalem-processor. Mycket riktigt kommer processoranvändningen snabbt upp i varv vilket grafikdemot visar.

Nehalemmodeller med överkomligt pris kommer att dyka upp på allvar under början av 2009. I slutet av det här året är det främst servermodeller och väldigt kraftfulla entusiastmodeller, motsvarigheten till Core 2 Extreme, som kommer att säljas.

Demot kan ses hos TGDaily.