Den 22 juni 2005 lanserade Nvidia 7800-serien av grafikkort. Jämfört med tidigare 6800-serien var skillnaderna minimala och prestandaökningen var den enda egentliga avvikelsen. Trots det här släppte Nvidia inte mindre än fem pressmeddelanden om den helt nya grafikkortsserien. Detsamma gällde för nästa generation av grafikkort från Nvidia, Geforce 8800. När den här serien lanserades skickades två pressmeddelande ut samma dag från Nvidia, och ytterligare två dagen efter.

Med detta i åtanke har tystnaden från Nvidia gällande deras nya 9800-kort vara underlig. Trots att 9800GX2 funnits ute i affären i flera veckor har inget pressmeddelande dykt upp. Historien upprepade sig med 9800GTX och både den initiala lanseringsdagen och den efterföljande lanseringen av fabriksöverklockade 9800GTX-kort förflöt utan ett ljud från Nvidia.

NVIDIA GeForce 9 Series GPUs are available now from global leading add-in card partners including: Albatron, ASUS, BFG, ECS, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision, Leadtek, MSI, Sparkle, Palit, PC Partner/Zotac, PNY, Point of View, XFX, and Zogis.

Först i fredags, den 11 april gick Nvidia officiellt ut med nyheten om att Geforce 9800-serien var lanserad. Vad som gör det hela än mer anmärkningsvärt är att pressmeddelandet i sig inte fokuserar på 9800-korten, utan på Nvidias nya moderkortskrets nForce 790i Ultra SLI och vilka möjligheter det har tillsammans med de nya 9800-grafikkorten.

Anledningarna till att Nvidia har frångått sin princip med att bombardera pressen världen över med information så fort de släpper en ny produkt kan ha många orsaker. Den mest troliga kan helt enkelt vara att Nvidia börjat jobba efter nya principer var gäller kontakt med pressen, men det är högst anmärkningsvärt att nya produkter inte förmedlas via den här kanalen över huvud taget.

En mer spekulativ teori är att Nvidia helt enkelt känner att 9800-serien inte är tillräckligt nyhetsvärdig och därför inte vill förmedla den. De grafikkort man släppte i höstas baserade på G92-kretsen presterar i princip lika bra som 9800-serien om man bortser från tvåprocessorkortet 9800 GX2. Det ironiska är dock att Nvidia skickade ut ett pressmeddelande till publikationer världen över samma dag som de två första G92-korten lanserades i höstas, 8800GT samt 8800GTS.

SweClockers testar Geforce 9800

Källa: Nvidia.