Nvidia och ATI har använt sig av två olika strategier när de tagit fram nästkommande generation grafikkort. Medan ATI av olika anledningar utvecklat mindre och mer energieffektiva kretsar har Nvidia gjort allt för att få fram ett så snabbt grafikkort som möjligt. Exakt vilken effektförbrukning de nya ATI- och Nvidia-korten kommer att ha är ännu något osäkert, men det ryktas om över 230 Watt för Geforce GTX 280 och ungefär 160 Watt för Radeon 4870.

Ännu har inga riktiga prestandasiffror från spel släppts på något av de kommande grafikkorten men uppgifter direkt från Nvidias egna tester har nu blivit tillgängliga. Vad Nvidia har gjort är att jämföra de två kommande GTX 280- och GTX 260-korten med det äldre ATI Radeon 3870 X2 i ett flertal spel. Drivrutinerna som användes var den kommande 177-serien från Nvidia och de äldre Catalyst 8.3 från ATI. Några uppgifter om vilken upplösning testerna har körts i, eller om några bildförbättringsmetoder använts finns inte.

Då det är ett internt test från Nvidia bör man ta resultatet med en nypa salt, speciellt när omständigheterna kring testet inte är kända. Vad man dock kan dra för slutsats är den inbördes prestandan mellan GTX 280 och 260, som verkar skilja ungefär 15–20 % mellan de olika spelen. Om man får tro Nvidia kommer deras kommande kort att prestera flertalet gånger bättre än ATI Radeon 3870 X2 i det specifika fall de testat korten i, vilket det nu är.

Prismässigt uppges GTX 200-serien bli ordentligt dyr. Det snabbaste kortet skall ha en prislapp på hela 649 dollar medan GTX 260 kommer att kosta 449 dollar enligt källan. Detta gör att GTX 280 kommer att kosta mer i handeln än vad Geforce 9800 GX2 gjorde vid lanseringen. Med andra ord bör ett Geforce GTX 280 kosta strax över 5000 kronor när modellen väl dyker upp i butikerna.

Källa: VR-Zone.