Taiwanesiska Silverstone släpper med jämna mellanrum tämligen unika chassin med många nyskapande lösningar. Den tredje generationen Raven bygger vidare på föregångarna med löftet om förbättringar på flera viktiga punkter. SweClockers redaktör Jonas Thörnqvist plockar fram skruvmejseln och synar nykomlingen i sömmarna i en 18 minuter lång video på Youtube.

Specifikationer

raven1.jpg
raven2.jpg
raven3.jpg
raven4.jpg
raven5.jpg
raven6.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, E-ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

235 x 522 x 570 mm

Vikt

11,4 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

7 st.

3,5”-platser

10 st.

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

2 st. 180 mm, 7 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 180 mm, 1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Precis som tidigare modeller i serien Raven (1, 2) är den senaste versionen en datorlåda i storleken Miditower med stomme av stålplåt och frontpanel av plast. På chassits framsida finns plats för sju 5,25"-enheter och kan användas för exempelvis DVD-brännare eller extra ventilationsöppningar. På ovansidan återfinns anslutningar för två USB 3.0, mikrofon och hörlurar samt även en inbyggd fläktkontroller för två medföljande fläktar, placerade i datorlådans nederdel.

Paradnumret är dock inte det stora utrymmet för expansionsenheter utan det faktum att moderkortet monteras vridet 90 grader, vilket innebär att alla anslutningar pekar upp mot taket. Syftet med detta är att bereda väg för bättre luftflöde eftersom värme stiger uppåt.

För ventilationen står två 180 mm-fläktar ur företagets egna serie Air Penetrator, som fokuserar luftflödet i en sammanhållen luftspalt. Den som önskar kan dessutom komplettera med ytterligare upp till sex 120 mm-fläktar, vilket givetvis är ett plus för alla som planerar att fylla lådan med krävande komponenter.

Nätaggregatet monteras något okonventionellt i chassits framkant, där en intern skarvsladd ansluter enheten till det yttre kontaktdonet. I övrigt ryms moderkort i storlekar upp till E-ATX och samtliga grafikkort på konsumentmarknaden, inklusive jättar som Radeon HD 6990 och Geforce GTX 590. Hårddiskar kan monteras i någon av de tio tillgängliga 3,5"-platserna och det går även att klämma in ytterligare två 2,5"-enheter, exempelvis SSD.

Testresultat och sammanfattning

Silverstone Raven RV03 är i det stora hela ett förhållandevis trevligt chassi att arbeta i. Bland fördelarna kan nämnas datorlådans luftiga innandöme som gör det lätt att montera exempelvis moderkort och grafikkort. Samtidigt har Silverstone lyckats bra med kabeldragningsmöjligheterna och förberett med många öppningar och gott om plats på moderkortsplåtens baksida.

Även ventilationslösningen känns genomtänkt med två långsamt snurrande 180 mm-fläktar som flyttar stora mängder luft utan att göra allt för mycket oväsen. Möjligheten att installera ytterligare upp till sex fläktar är givetvis en guldstjärna i kanten.

Inte fullt lika positivt är den omständliga monteringen av hårddiskarna i chassits huvudkammare. Användaren måste lossa på en herrans massa skruvar för att komma åt vaggorna och dessutom är silikonbussningarna som håller fast hårddiskarna alldeles för mjuka, vilket gör att enheterna kan röra på sig för mycket under transport.

Det finns även ett problem med monteringen av nätaggregatet. Chassits interna skarvsladd kan stöta i huvudströmbrytaren och i värsta fall stänga av datorn. Detta är något som uppmärksammades redan i recensionen av Silverstones FT03 och ett problem som nu återkommer i Raven RV03.

Sammanfattningsvis är Silverstone Raven RV03 en trevlig skapelse med många intressanta lösningar. Insidan känns i det stora hela som en genomtänkt konstruktion med goda ventilations- och expansionsmöjligheter. Samtidigt ligger modellen i en tuff prisklass och tävlar mot många svårslagna konkurrenter, vilket inte ger utrymme för missar.

Fördelar:

  • Gott om utrymme för komponenter och kablar

  • God ventilation och bra medföljande fläktar

Nackdelar:

  • Omständlig och osäker montering av hårddiskar

  • Problem med vissa nätaggregat