Test: Skärmen

MSI GT70 är som tidigare nämnt en dator i 17,3-tumsklassen och det kompletteras av upplösningen 1080p samt en TN-panel. Panelvalet grundas i att IPS har högre fördröjningstider än TN, någonting som inte är positivt i höga tempon och spelande. Panelen är faktiskt av exakt samma modell från Chi Mei som använts i tidigare varianter av GT70.

Piexeldensiteten är relativt låg på 127 ppi, vilket egentligen inte kan anses dåligt då skärmar med högre upplösning än 1080p ännu inte slagit igenom. Det här kan även väntas vara branschstandarden för "hög upplösning" en överskådlig tid framöver i denna storleksklass. Dels på grund av att paneltillverkarna just nu prioriterar höga upplösningar för mindre skärmar samt att datortillverkare sannolikt vill dra ut på att bestycka sina speldatorer med högre upplösning då det ställer högre krav på övrig hårdvara.

MSI_GT70-12.jpg

TN-panelen är av exakt samma modell som i föregående GT70, vilket innebär att den är bättre än de flesta. Det finns dock bättre exempel på betraktningsvinklar med denna paneltyp. Det handlar om ganska små marginaler när skärmen vinklas innan kontrastförlusten börjar uppenbara sig.

Skärmmätningar

Ljusstyrkan mäter in på 328 cd/m2, vilket är okej med tanke på att datorn sannolikt inte kommer användas utomhus särskilt ofta. Om så skulle bli fallet kommer dock skärmen med ett matt reflexfilter, vilket borde hjälpa en del men den kan ändå bli svår att använda i solljus. Det här följs upp av riktigt låg svärta, vilket gör mörkare färger rättvisa.

Kontrastförhållandet är "avståndet" mellan den ljusaste (vit) och mörkaste (svart) färgen en skärm kan producera. Det här har representerats ovan i form av ljusstyrka och svärta. MSI GT70 har ett riktigt högt kontrastförhållande som till och med seglar förbi tidigare datorer testade enheter med IPS-panel.

Skärmens färgavvikelser är acceptabla med genomsnittet 2,41 och den stora boven i dramat är en nyans av blått. Färgerna upplevs dock ofta vara något urvattnade och inte lika klara som en IPS-skärm. Det här kan dock till största del tillskrivas skärmens betraktningsvinklar.

Uniformitet.jpg

Uniformiteten är på det stora hela bra, trots två större avvikelser i nederkant som vi inte märker av vid faktisk användning. Mindre synligt ljusläckage går att framkalla i extremförhållanden med en helsvart bild i ett nedsläckt rum, men det är ytterst lite. Vid verklig användning syns det helt enkelt inte.