Sammanfattning

Tidigare i år lanserade Logitech en ny färgglad version av G502 som numera även går under beteckningen Proteus Spectrum, där det sistnämnda ordet anger att det handlar om en RGB-belyst historia. Utöver det är modellen sig lik sin föregångare i både form och funktion.

IMG_6306.jpg

Sett till komfort är det inte mycket som talar emot G502, vilken har funkat bra för undertecknad. Däremot känns musen lite instabil vid snabba rörelser på grund av glappet i rullhjulet. Detta är såklart en personlig åsikt, men är värd att nämna. Rullhjulet har väldigt tydliga hack, men låter väldigt mycket och har problem med avläsningen i låg hastighet, vilket kan orsaka att de fysiska hacken hamnar ur synk med vad som händer på skärmen. Utöver det sitter alla extra knappar bra till och är lättåtkomliga.

Ur ett spelperspektiv funkar sensorn utmärkt som klarar av att läsa riktigt höga hastigheter oavsett upplösning. Däremot så avslöjades oroväckande mycket jitter i högsta upplösningen på 12 000 DPI, samtidigt som det är en väldigt ovanlig upplösning att sitta med vardagligt och kommer förmodligen inte påverka någon i praktiken.

Lift-off går inte att ställa in manuellt utan görs i samband med kalibreringsverktyget, som mäter av högsta läsavståndet för att få så låg lift-off som möjligt. Detta funkar väldigt bra och snabbt.

Logitech Gaming Software är en väldigt lättöverskådlig mjukvara som gör vad den ska utan några direkta anmärkningar. Ändring av knappfunktion eller upplösning är direkt och enkelt utförd, likaså med ljussättningen som även kan paras ihop med andra produkter ur Logitechs Gaming-sortiment.

Byggkvaliteten hos G502 har sina för- och nackdelar. Huvudkonstruktionen känns väldigt bastant, samtidigt som alla extraknappar är något för plastiga. Även höger- och vänsterknapparna har sina bekymmer där båda plastbitar kan lyftas upp en bit, vilket skapar ett onormalt stort spelrum. Det påverkar inte själva nedslaget till brytaren, men har varit lite av ett irritationsmoment under testets gång.

Sammanfattningsvis är Logitech G502 Proteus Spectrum är kompetent spelmus som ligger bra i handen och framförallt har en sensor som klarar av riktigt höga hastigheter. Trots detta bör de högsta upplösningarna undvikas på grund av för mycket jitter. Logitech har varit försiktiga med att ändra för mycket från ursprungliga Proteus Core, vilket gör det lite svårt att rekommendera den nya över den gamla. Med det sagt är det fortfarande en bra mus med en riktigt snabb sensor, och för det förtjänar det en rekommendation.

Logitech G502 Proteus Spectrum levererar grym prestanda med gott om anpassningsmöjligheter.

Fördelar

  • Välulvecklad sensor

  • Bra mjukvara

  • Bra inställningsmöjligheter

  • Välplacerade extraknappar

Nackdelar

  • Mycket jitter i hög DPI-upplösning

  • Högljutt och lössittande rullhjul

  • Styv kabel med undermålig kabelstrumpa

  • Priset

Pris vid publicering: 979 kronor
Lägsta pris: