Montering och sammanfattning

Om det är något som Fractal Design inte tummar på när det kommer till Define C så är det kvalitetskänsla och passform. Nykomligen ärver de senare årens Define-modellers välpolerade finish, där alltifrån stål- och plastdetaljer till skruvhål flyter samman på ett mycket trevligt vis. Det flitiga användandet av just stål på insidan ger även en något högre premiumkänsla än vissa konkurrerande modeller som istället bitvis satsat på plast.

fractal_define_c-26.jpg
fractal_define_c-27.jpg

Sett till sin formfaktor är Define C ett riktigt litet chassi, men den öppna huvudkammaren ihop med modellen slipade passform gör monteringsmomentet till en smal sak. Ett stort plus i kanten får företaget för den myriad av genomdragningshål som finns att tillgå, där dessa är strategiskt placerade för att möjliggöra en riktigt snygg kabeldragning med minsta möjliga insats.

fractal_define_c-29.jpg
fractal_define_c-28.jpg

Trots nätta yttermått sväljer modellen utan problem stora tornkylare och långa grafikkort. I den sistnämnda kategorin finns det vissa restriktioner för exceptionellt långa modeller, till följd av chassit grunda djup. I merparten av fallen är det dock ett icke-problem, och främst handlar det om att balansera längden på grafikkorten med eventuella radiatorer som ska ta plats i fronten.

fractal_define_c-30.jpg
fractal_define_c-31.jpg

Våra farhågor om krånglig kabeldragning ihop med Define C visade sig vara obefogade, där företaget har gjort ett bra jobb med att skapa en kanal till det breda utrymmet i chassits främre del. Ihop med de förmonterade kardborrbanden och de många metallöglorna finns det god potential att på ett förhållandevis enkelt sätt dra och skuffa undan ett rejält ormbo.

fractal_define_c-32.jpg

Den tråkigaste begränsningen med chassit är utan tvekan restriktionerna kring nätaggregatet, där modellens grunda djup endast tillåter enheter på maximalt 175 mm längd. Detta räknar dessvärre bort många populära modeller som Corsair RM750x och EVGA Supernova G2, och eventuella spekulanter får istället söka sig efter grundare enheter (se uppdatering på slutet av sidan).

Sammanfattningsvis är dock Fractal Design Define C ett utmärkt chassi, med en lättarbetad och genomtänkt inre layout samt en generellt hög kvalitetskänsla. Modellens krympta yttermått medför vissa restriktioner, främst gällandes val av nätaggregat, vilket säkerligen kommer att sticka i ögonen på vissa. Kan man tänka sig att välja en kortare enhet är dock chassit ett ypperligt val att ha med på urvalslistan för nästa datorbygge.

Fractal Design Define C är ett utmärkt chassi med kompakta yttermått och välplanerad layout

Fördelar

  • Riktigt bra kvalitetskänsla och passform

  • Lättarbetat

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Enkel kabeldragning sett till storleken

  • Tyst

  • Lättåtkomliga dammfilter

Nackdelar

  • Begränsningar gällandes längd på nätaggregat

Pris vid publicering: 979 kronor (med fönster), 919 kronor (utan fönster)

Uppdatering 2016-11-03: Många läsare har hört av sig angående möjlighet att montera in nätaggregat med ett djup på 180 mm, förutsatt att man plockar bort den främre lagringsburen. Fractal Design har satt gränsen vid 175 mm då det finns en upphöjning i botten som slår i längre enheter, vilket gör att dessa hamnar något snett vid montering.

Lyckligtvis finns det vissa marginaler i denna restriktion, och i tester tillsammans med ett Corsair RM750i får detta plats på millimetern utan att slå upphöjningen. Användare som kan tänka sig att plocka bort den främre hårdiskburen alternativt slåss med väldigt trång kabeldragning har därför möjlighet att montera in enheter med en maximal längd på 180 mm.