Montering och sammanfattning

Det första som slår en när man handskas med Bitfenix Portal är att det handlar om ett väldigt välbyggt chassi. Modellens tjocka, och stilfult välvda, aluminiumplåtar på utsidan ihop med en oklanderlig passform ger en genomgående hög kvalitetskänsla, vilken utan problem skulle passa in i petiga inredares hem – förutsatt att designen faller dessa i smaken.

bitfenix_portal-22.jpg
bitfenix_portal-23.jpg

Då själva monteringen sker i den löstagbara stommen, blir mekandet något trängre än vad chassits yttre dimensioner skvallrar om. I det stora hela är det dock inga större problem att få komponenterna på plats, då den öppna stommen ger förhållandevis gott manöverutrymme – med undantag för det irriterande staget som löper över moderkortet.

bitfenix_portal-26.jpg

Med restriktioner gällande höjden på processorkylare som kan användas räknas merparten av tornkylarna bort från ekvationen omgående. Det går dock att montera in slutna vattenkylningssystem baserade kring 120 mm-radiatorer i fronten, vilket vi lyckades med utan problem.

bitfenix_portal-24.jpg

Chassit rymmer som tidigare nämnts grafikkort med längder upp till 30 cm, men det gäller dock att se upp med partnermodeller vars kretskort skjuter ut ytterligare på höjden. Även om dessa får plats rent fysiskt i chassit blir det desto krångligare att koppla in strömmatningen, där det i många fall innebär att kontakten sticker ut för mycket och slår i skalet när stommen ska skjutas in.

bitfenix_portal-25.jpg
bitfenix_portal-27.jpg

När det kommer till nätaggregat rymmer modellen den förlängda formfaktorn SFX-L, men vi skulle starkt rekommendera de mindre SFX-enheterna för enklare kabelhantering. Det finns inget direkt dedikerat utrymme för kabeldragning, men spalten bakom lagringsburen går med fördel att använda för undanskuffning av överblivna kabellängder. Vi får dock leva med att PCI Express-kabeln löper fult tvärs över kammaren till grafikkortet.

bitfenix_portal-30.jpg

Det jobbigaste momentet vid monteringen är utan tvekan när stommen ska ta plats i skalet igen och de externa anslutningarna/knapparna ska kopplas in till moderkortet. Då kablarna sitter fast i själva skalet blir det en del jobb att dra dessa genom stommen till respektive kontakt. Det underlättas något av de väl tilltagna kabellängderna för dessa, men samtidigt blir detta en nackdel då de lätt buntar upp sig i framkant på skalet och blockerar den främre fläkten.

Vidare är det inte helt lätt att skjuta stommen på plats igen när komponenterna är monterade. Skenan i skalets botten kan nämligen inte bära upp vikten för ett monterat system, vilket gör det krångligt att passa in stommen på denna samtidigt som en hand hela tiden måste stödja upp paketet för att undvika böjskador.

bitfenix_portal-28.jpg

Ett annat område som har hamnat i skymundan vid designarbetet är det extremt bristande luftflödet i chassit. De perforerade gallrena i ovan- och underkant på framsidan blockeras nämligen av ett metallstag på insidan av kroppen, där detta i sin tur har minimala öppningar för luftgenomsläpp. Resultatet blir en modell som får det mycket tufft att plocka in sval luft till komponenterna, med högre temperaturer som resultat.

Ovanpå detta har företaget valt att slopa dammfilter helt och hållet, vilket är ett minst sagt konstigt beslut och inget vi tycker kan ursäktas av att det rör sig om ett "designer"-chassi.

Sammanfattningsvis är Bitfenix Portal en unik modell med goda kvalitetsegenskaper, som i slutändan faller på att det inte är ett särskilt bra datorchassi – med ytterst begränsad ventilation och trång insida sett till dess yttre fotavtryck.

Prislappen på 1 400 kronor känns inte orimlig sett till finishen, men är man inte absolut såld på hela designbiten finns det klart vettigare Mini-ITX-chassin på marknaden.

Fördelar

  • Riktigt hög kvalitetskänsla och passform

  • Häftig och unik design

  • Kul och smidig lösning med skenan i botten...

Nackdelar

  • ...som tyvärr fungerar kasst när komponenterna är monterade

  • Extremt restriktiva ventilationsöppningar

  • Inga dammfilter

  • Trångt sett till yttre dimensioner

  • Krångliga kablar för strömknapp/externa anslutningar

Pris vid publicering: 1 400 kronor
Lägsta pris: