I samarbete med MSI
Uppgradera grafikkort för Apex Legends – SweClockers testar sju olika modeller

Uppgradera grafikkort för Apex Legends – SweClockers testar sju olika modeller

Redaktionen laddar upp testsystemet för att se vad det krävs att driva Apex Legends med stabil bildfrekvens. På menyn finns sju gamla och nya grafikkort från både Nvidia och AMD.

Antalet spel i genren Battle Royale-spel har fullkomligt exploderat i kölvattnet av Battlegrounds. Långt ifrån alla titlar blir dock så pass populära att de kan leva vidare under längre tid, men för senaste stjärnskottet Apex Legends ser det än så länge ljust ut – mycket tack vare en prislapp på rimliga noll kronor, vilket gör det öppet för alla att testa.

Apex_10.jpg

Titeln tar plats i Titanfall-universumet och äger rum 30 år efter händelserna i Titanfall 2. Spelet särskiljer sig från bland annat PUBG och Fortnite genom att ha förbestämda klasser med olika egenskaper. Med handen på hjärtat behövs det nog inte någon djupare beskrivning än så – extremt många har redan spelat det, och i princip ingen kan ha missat titelns framfart.

Som grädde på moset är spelet ganska lättdrive, och fungerar därmed på en myriad olika datorer. För att se hur olika grafikkort står sig mot varandra laddar redaktionen testriggen med en rad modeller. Målet är att undersöka vad som krävs för att hålla näsan över 60 FPS.

Apex_MSI-6.jpg

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i7-8700K

Moderkort

MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

Grafikkort

  • MSI Geforce RTX 2070 Armor (8 GB)

  • MSI Geforce RTX 2060 Gaming Z (6 GB)

  • MSI Geforce GTX 1660 Ti Gaming X (6 GB)

  • MSI Geforce GTX 970 Gaming (4 GB)

  • AMD Radeon RX Vega 56 (8 GB)

  • AMD Radeon RX 590 (8 GB)

  • AMD Radeon R9 390 (8 GB)

Kylning

Noctua NH-U12

Lagring

OCZ Trion TR150 960 GB

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1809)

Mätningarna görs i flerspelarläget som om det vore en vanlig spelstund på kartan Kings Canyon. Bildfrekvensen mäts med hjälp av mjukvaran OCAT två gånger i sekvenser om tre minuter per grafikkort. Det som presenteras är ett snitt av dessa körningar. För att få så korrekt mätning som möjligt utforskades flera områden av kartan under varje mätning.

I stället för att titta mot den absoluta prestandatoppen fokuserar redaktionen på en blandning av kort i mellanklassen. Tanken är att ge uppfattning om uppgraderingsvägar från till exempel äldre generationer. Som referens använda Geforce GTX 970 och AMD Radeon R9 390, två populära modeller för sin generation.

Apex_ultra.jpg

Det finns inga förinställda detaljnivåer i spelet, vilket redaktionen kompenserar med en egenkomponerad variant av "Ultra". För att uppnå denna ställs alla reglage till sina högsta möjliga. Upplösningarna som körs är vanliga 1 920 × 1 080 samt 2 560 × 1 440 pixlar.

Samtliga modeller från Geforce GTX 1660 Ti och uppåt klarar av att med god marginal putta runt Apex Legends över 60 FPS i alla lägen. Det är lovande – bra flyt är oftast viktigare än grafiska detaljer i ett spel som Apex Legends, speciellt då det sällan finns tillfälle att insupa miljöerna.

Även AMD Radeon RX 590 hamnar strax ovanför 60 FPS för lägsta värdet och klarar därmed att driva spelet i detaljnivån Ultra, men med risk för någon enstaka dipp. Äldre generationens MSI Geforce GTX 970 Gaming och Radeon R9 390 ger inte en lika silkeslen upplevelse. Medelvärdet klarar gränsen, men det handlar om tydliga dippar under som kan påverka spelupplevelsen negativt.

Med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar är det inte många kort som håller sig på rätt sida av 60 FPS i lägsta värdet – enbart MSI Geforce RTX 2070 Armor. Nästa tre modeller i listan hamnar runt 50 FPS som lägsta notering. I det läget skulle undertecknad utan tvekan offra detaljnivå till fördel av fler bildrutor per sekund (FPS).

AMD Radeon RX 590 ligger precis på gränsen för 60 FPS i medelvärdet med spelet ställt till Ultra. Extra svårt är det för gamlingarna i listan, vilka parkerar längst ned. AMD Radeon R9 390 och MSI Geforce GTX 970 Gaming får verkligen kämpa för att hosta upp bildrutor, där speciellt Nvidia-modellen får lida.

Apex_MSI-4.jpg

MSI RTX 2070 Armor, MSI GTX 970 Gaming, MSI GTX 2060 Gaming Z

Rekommenderade inställningar

Med en hel hög kort testade i Apex Legends passar vi även på att tipsa om detaljnivåer för respektive upplösning. Målet är att kunna hålla 60 FPS eller högre som lägsta värde. Att få jämnt flyt i spelet är enligt redaktionen mycket viktigare än att se närmaste sten med bästa möjliga texturer.

Modell

1 920 x 1 080 px

2 560 x 1 440 px

MSI RTX 2070 Armor ( )

Ultra

Ultra

AMD Radeon Vega 56 ( 3 700 kr )

Ultra

High

MSI RTX 2060 Gaming Z ( )

Ultra

High

MSI GTX 1660 Ti Gaming X ( )

High

High

AMD Radeon RX 590 ( 3 090 kr )

High

Medium

AMD Radeon R9 390 (-)

Low

-

MSI GTX 970 Gaming (-)

Low

-

Grafikinställningarna för Apex Legends är inte den enklaste, speciellt inte när bland annat Model detail inte fungerar som den ska – spelet ställer alltid om Model detail till High varje gång inställningen byts till något annat. Rätt värde går att tvinga med hjälp av Videoconfig-filen.

Apex_6.jpg

Raden som vi är ute efter heter Settings.r_lod_switch_scale och är ställd till värdet "1" som översätts till High i spelet. För att få en förändring måste värdet ändras till "0.6" eller "0.8", vilket motsvarar Low respektive Medium. Viktigt är att skrivskydda filen innan spelet startas, annars kommer ändringarna sparas över igen.

Störst skillnad på både prestanda och grafiska detaljer i spelet är inställningen Texture streaming budget. Med reglaget i botten blir texturerna väldigt suddiga och odefinierade – för den som faktiskt tittar efter. I ärlighetens namn har undertecknad knappt märkt av det i vanliga spelrundor där fokus är på fiender, snarare än marken och väggar.

Sammanfattade tankar

Det är inte allt för krävande att driva runt Apex Legends i högsta inställningen. Äldre kort får kämpa för att hålla en behaglig bildfrekvens, men modernare modeller klarar biffen utmärkt. Med Radeon R9 390 och Geforce GTX 970 finns det fortfarande möjlighet att spela med 60 FPS och över genom att dra ned detaljnivåerna, men för ännu äldre kort väntar sannolikt en rejäl uppförsbacke.

Självklart går det även att dra ned inställningarna till det extrema för att verkligen klämma ut så mycket bildrutor som möjligt, via bland annat lägre upplösning eller fler justeringar i Videoconfig-filen. Det kan också minska lite av belastningen på processorn och låta bildfrekvensen kliva till närmare 144 FPS för att matcha dagens allt vanligare 144 Hz-spelskärmar.

Apex_8.jpg

Nämnvärt är att spelet fortfarande är relativt nytt och att ändringar sannolikt väntar i framtiden. Dels sett till optimeringar, men även grafikändringar som kan kräva mer av korten. I dagsläget har spelet enbart en karta vilket ger relativt konsekventa FPS-värden, men det kan ändras när och om det dyker upp flera miljöer längre fram.

Något som alltid kommer finnas kvar är knep och tricks som folk sitter på. Vad gör ni för att få ut det lilla extra från Apex Legends? Dela med er i kommentarstråden, så syns vi i Kings Canyon!

68951.png

I samarbete med MSI

Denna artikel produceras i samarbete MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon som använts i testsystemet. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Kommentarer till artikeln

72 debattinlägg

Skicka en rättelse
0

AMD Ryzen 5 3400G och 3 3200G baseras på "Picasso" – får fastlödd värmespridare

Det är nu endast månader kvar till Ryzen 3000-serien med arkitekturen Zen 2 lanseras. Nu pekar allt mer mot att instegsmodellerna baseras på finputsade Raven Ridge med Zen+ – Picasso. Läs mer

7

European Hardware Association nominerar årets produkter 2019

SweClockers tillsammans med de andra hårdvarusajterna i EHA har åter nominerat kandidaterna att kamma hem årets produkt. Vinnarna i European Hardware Awards 2019 utses på Computex. Läs mer

0

Vad är European Hardware Association?

I tre år har SweClockers varit medlem i European Hardware Association, där såväl redaktionen som gemenskapen årligen nominerar och utser de bästa produkterna just nu. Men vad är EHA? Läs mer

14

Nvidia Geforce GTX 1650 "TU117" saknar Turing-arkitekturens videokodare

Kort efter lanseringen av Geforce GTX 1650 framgår att Nvidia skalat ned mer än kapaciteten i kretsen TU117. Däribland har videokodaren NVENC fått stryka på foten. Läs mer

14

Intel lanserar hela Core 9000-serien för stationära datorer

Med de nya tillskotten i Core 9000-serien har Intel nu fyllt ut uppställningen under den upplåsta K-serien, vilket inkluderar modeller från Core i9 ner till Core i3. Läs mer

61

Rita Alienwares nästa produkt och vinn speldatorn Area-51m värd 50 000 kronor

Mycket står på spel i Alienwares nya tävling, i vilken SweClockers medlemmar får visa sin kreativa sida och utforma företagets nya produkt med chansen att vinna en bärbar speldator. Läs mer

15

FZ recenserar World War Z – tillfredsställande zombieslakt i Left 4 Dead-anda

Den nyligen släppta zombieskjutaren World War Z testas av SweClockers syskonsajt FZ, som delar ut högt betyg på grund av underhållande gameplay och bra vapenkänsla. Läs mer

43

Erfarenheter från att spela på Linux

Hur svårt är det att fimpa det för många välbekanta Windows och gå över till Linux? I forumet dokumenterar en nybörjare sina erfarenheter, hinder och lösningar när det kommer till att spela på Linux. Läs mer

32

Intel lanserar Core 9000-serien för bärbara datorer – toppmodell i upp till 5,0 GHz

Processorjätten Intel lanserar en ny serie processorer för bärbara datorer i prestandasegmentet. Toppmodellen har 8 kärnor, 16 trådar och en maximal turbofrekvens på 5,0 GHz. Läs mer

28

Oneplus 7 lanseras den 14 maj – kan släppas i flera modeller

Efter en tids rapporter bjuder Oneplus nu in till lanseringsevent för Oneplus 7, som går av stapeln den 14 maj. Informationen anger modeller, vilket styrker rapporter om en Pro-modell. Läs mer

52

Nvidia lanserar Geforce GTX 1650 med riktpriset 1 749 kronor

Nvidias lanserar nu nya grafikkort i mellanklassen. Geforce GTX 1650 bygger på Turing-arkitekturen och och får ett svenskt rekommenderat pris på 1 749 kronor. Läs mer

46

Fråga om spelmotorer svårast i SweClockers Star Wars-quiz

Trots att science fiction-sagan Star Wars är populärt i nördiga kretsar visade sig förra veckans quiz om Star Wars i spelform vara svårt. Läs mer