Snabbtest: Cooler Master Sub-Zero – låter lika mycket som den kyler

För inte allt så länge sedan visade Intel sitt Cryo Cooling-koncept och som namnet antyder handlar det om väldigt låga temperaturer för högre överklockning som vanliga användare kan ta del av. Till det behövs då kylare som klarar att dra ned temperaturen så pass mycket, och därför vände sig Intel till både Cooler Master och EK där båda har skapat sina egna tolkningar på samma koncept.

Egenskap

Värde

Tillverkare

Cooler Master

Modell

Masterliquid ML360 Sub-Zero

Material

Aluminium, koppar

Fläkt(ar)

3 × 120 mm (medföljande)

Fläkthastighet

PWM-styrd upp till 1 900 RPM

Kompatibilitet

  • Intel LGA 1200, 1151, 1150, 1155 och 1156

Kylpasta

Förapplicerad

Konstruktion

Sluten vattenkylare med peltier-element

Mått på kylfläns (utan fläkt)

394 × 120 × 27mm

För att uppnå såpass låga temperaturer måste en lite annorlunda kyllösningar som länge lyst med sin frånvaro användas, nämligen peltier-element. Enkelt förklarat så är det en platta med två olika metaller där man låter likström flyta igenom dessa, som då kyler ena sidan genom att flytta värmen till den andra sidan. Både Cooler Master och EK har byggt in dessa runt vattenkylning där den sistnämnda har ett löst kylblock, medan Cooler Master byggde in sin i en sluten vattenkylare.

CM_subzero-1.jpg

Modellen påminner väldigt mycket om en vanlig sluten vattenkylare, samtidigt som den sticker ut på en del fronter. Bland annat är själva kylblocket markant större än vanligt och det beror på all elektronik som ska in, men framför allt peltier-elementet inuti. Utöver det är pumpen en separat enhet och även den större än vanligt för slutna vattenkylare. Hela paketet behöver även en 8-pins PCI-Express-kontakt för att få tillräckligt med ström.

Vi fick frågan om vi var intresserade av att testa Masterliquid ML360 Sub-Zero och eftersom det är sån annorlunda kylare sa vi, som ni nu märker, ja. Och eftersom det är en så pass annorlunda valde redaktionen att använda ett annat system som kan dra upp värmenivån något mer. Därmed är det ett betydligt mer avskalat test med bara en referens för att se hur den ställer sig mot en traditionell luftkylare.

Komponent

Modell

Chassi

Fractal Design Arc

Processor

Intel Core i9-10900K @ 5,1 GHz (1,35 V)

Grafikkort

MSI Geforce GT 1030

Moderkort

Asus Z490 Maximus XII Extreme

Minne

16 GB Corsair Vengeance LPX

Hårddisk

Corsair Force 3

Nätaggregat

Seasonic Prime Titanium 650 W

Operativsystem

Windows 10 Creators Update

För testet används Intel Core i9-10900K ur generationen Comet Lake med totalt tio kärnor under huven. Klockfrekvensen på denna har spikats till 5,1 GHz med alla kärnor aktiva vid spänningen 1,35 volt. Bildmässigt används ett väldigt enkelt grafikkort som inte ger ifrån sig något märkbart ljud. Detta på grund av att moderkortet saknar bildutgångar.

Testmetod

För att ge så verklighetstrogna resultat som möjligt monteras kylarna i ett chassi från Fractal Design. Lådan är även utrustad med två 140 mm-fläktar från Noctua, en i fronten samt en i bakkant. Samtliga chassifläktar roterar i förhållandevis långsamma 650–700 RPM.

Ljuddator-1.jpg

Eftersom det här är ett väldigt annorlunda test så skiljer sig testmetoden från övriga kylartester. Först och främst används den förapplicerade kylpastan och inte Noctua NT-H1 som redaktionen vanligtvis använder. Utöver detta bjuds det idag inte på flertalet referenskylare då processorn byttes ut till en Core i9-10900K för att verkligen kunna pressa kylaren till sitt yttersta. För att kunna se hur Cooler Master Masterliquid ML360 Sub-Zero står sig mot en vanlig luftkylare slänger redaktionen in en Noctua NH-U12A som referens.

Testmjukvara

Applikation

Användning

AIDA64

Mjukvara som ger möjlighet att genom matematiska beräkningar belasta processorn till bristningsgränsen med höga temperaturer som följd.

Hwinfo

Mjukvara för övervakning av bland annat temperatur och fläkthastighet.

CPU-Z

Mjukvara för övervakning av framför allt processorfrekvens.

CM_subzero-7.jpg