Inledning

Intels upprepade förseningar av sin tillverkningsteknik på 10 nanometer har blivit något av ett stående skämt i hårdvarubranschen. På den bärbara sidan lyckades företaget slutligen få ut sin Ice Lake-familj på den krympta noden år 2019, men för stationära datorer har bolaget stampat vidare på 14 nanometer sedan introduktionen av Skylake för sex år sedan. Bolagets tillverkningstekniska svårigheter har skapat en öppning för konkurrenten AMD, som inte bara har kommit ikapp utan lyckats gå om den tidigare ostoppbara halvledarjätten på prestandafronten.

alder_lake-17.jpg

Idag släpper dock Intel det som sägs bli det största prestandamässiga klivet för företaget på många år, där de återigen tar upp kampen med AMD på riktigt. På menyn står 12:e generationens Core-processorer med kodnamn "Alder Lake", vilka blir först till 10 nanometer, eller Intel 7 som det numera heter, på den stationära fronten. Förutom ett stort kliv gällandes tillverkningsprocess erbjuder Alder Lake två färska arkitekturer i form av Golden Cove och Gracemont, där dessa används i en nystöpt konfiguration med högpresterande och energieffektiva kärnor.

Som grädde på moset görs lanseringen på den hypermoderna plattformen Z690, där stöd syns för inte bara den nya minnesstandarden DDR5 utan även nästa generations höghastighetsgränssnitt PCI Express 5.0. Frågan är om Intels nykomling har det som krävs för att återta prestandatronen från AMD? Häng med in i SweClockers testlabb för en rejäl genomgång!