Inledning

I oktober inledde Nvidia grafikkortshösten med flaggskeppet Geforce RTX 4090 och arkitekturen "Ada Lovelace", som introducerades drygt två år efter RTX 3000-serien "Ampere". Nu, likt hösten 2020, möter AMD två månader senare upp med sin nästa generation grafikkort. Namnet är Radeon RX 7000 och arkitekturen är RDNA 3.

Precis som Nvidia fångades AMD:s Radeon RX 6000-serie i en perfekt storm som ledde till brist. Generell komponentbrist till följd av coronapandemin gjorde det svårt att tillverka och frakta produkter, efterfrågan på sagda produkter sköt i höjd när ängsliga hemmasittare som tog sitt ansvar ville köpa nya leksaker och mining blev åter hyperaktuellt. Förhoppningsvis blir situationen inte fullt lika illa ut denna gång.

RadeonRX7900-35.jpg

Den nya arkitekturen RDNA 3 kommer med en lång rad förbättringar och nyheter, där den kanske största är att AMD tar chiplet-konceptet över till grafiksidan. Det är för AMD:s del ett välbeprövat sätt att tillverka processorer, men utmaningarna att få till detta har sett helt annorlunda ut när det varit dags att göra slag i saken på grafikkortssidan. Denna nyhet är mestadels akademisk och mer intressant är prestandaförbättringarna, samt att AMD har en kontring till Nvidias AI-kärnor kallade Tensor.

Först ut är flaggskeppet Radeon RX 7900 XTX i gott sällskap av syskonmodellen RX 7900 XT, vilka med löften om högre prestanda till lägre pris tillsammans tar upp kampen mot Nvidias prestandamodell Geforce RTX 4080.