Inledning

När Nvidia i september lyfte täcket av Geforce RTX 4000-serien och den färska arkitekturen "Ada Lovelace" gjordes detta med tre modeller: Monsterkortet RTX 4090 och två modeller kallade RTX 4080. Den ena ackompanjerades av 12 GB grafikminne och en mindre prislapp, men namnet till trots också en mer nedskalad krets än syskonkortet. Kritiken mot den förvirrande namnsättningen lät sig inte vänta och Nvidia valde kort därefter att dra tillbaka Geforce RTX 4080.

Förvåningen var därför minimal när företaget i samband med sin CES 2023-presentation lanserade RTX 4070 Ti, ett grafikkort med specifikationer direkt hämtade från den bortplockade modellen. Med namnbytet kapas riktpriset med 100 USD, samtidigt som grafikjätten slår fast att Founder's Edition-grafikkort som till punkt och pricka följer specifikationerna uteblir.

rtx4070ti-2.jpg

För att täcka upp för detta kliver Gigabytes Geforce RTX 4070 Ti Gaming OC in i testlabbet, där Nvidias löften om prestanda i klass med den tidigare toppmodellen RTX 3090 Ti ska synas i sömmarna.