Test: Syntetiska tester

3dmark-time-spy-extreme-screenshot.jpg

Den första omgången syntetiska tester som redaktionen valt ut består av 3DMark Time Spy från UL Benchmark. Testet genomförs i fördefinierade "Standard" samt "Extreme", där "Standard" innebär en upplösning på 2 560 × 1 440 pixlar och "Extreme" 3 840 × 2 160 pixlar. Grafikgränssnittet är DirectX 12 och de poäng som redovisas i nedan diagram är både totalpoäng samt grafikpoäng.

Syntetiska tester likt 3DMark Time Spy ger givetvis inte hela bilden av hur grafikkorten presterar i varje enskild speltitel, men de kan ge en generell bild av hur de olika modellerna står i förhållande till varandra. Utöver att ge en generell uppfattning om prestandaspannet användaren kan förvänta sig är det enkelt att få repeterbara resultat.

När vi tar avstamp i de syntetiska testerna är det med intrycket att det är relativt väntat resultat. I standardinställningarna för Time Spy lägger sig Nvidias nykomling ungefär 7 procent framför det före detta flaggskeppet Geforce RTX 3090 Ti.

Framför sig finner RTX 4070 Ti sina storebröder från Nvidias Geforce RTX 4000-serie samt båda nykomlingarna ur konkurrenten AMD:s Radeon RX 7000-serie. Skillnaden mellan RTX 4080 och RTX 4070 Ti är ungefär 22 procent, och ställt mot den direkta konkurrenten Radeon RX 7900 XT är det ungefär 15 procent som skiljer dem åt.

När inställningarna i det syntetiska testet höjs till Extreme får nykomlingen se sig omsprungen av Geforce RTX 3090 Ti som drar nytta av sin nästan dubbelt så stora minnesbandbredd och större mängd minne. I övrigt bjuder Geforce RTX 4070 Ti inte på några större överraskningar, och tabellordningen som redan i första testet börjat ta form ger en föraning om vad som komma skall.