AMD Radeon RX 7600

På en marknad som efter hösten skriker efter billigare grafikkort är AMD:s Radeon RX 7600 en frisk fläkt, även om prestandan som presenteras inte direkt får oss att trilla av stolen av upphetsning. Prestandan är dock tillräckligt bra vid 1080p-spelande sett till kortets prislapp, vilket ihop med en kompakt och tyst kyllösning gör att utmärkelsen "Bra produkt" är på sin plats.

AMD har lyckats cementera en väldigt stark position bland mellanklassens grafikkort tack vare en aggressiv prissänkning av föregående generationens modeller i Radeon RX 6000-serien. Intressant nog blir det därför inte rivalen Nvidia de tävlar mot, där den närmaste konkurrenten Geforce RTX 3060 både är markant dyrare och erbjuder märkbart sämre rastreringsprestanda i spel.

RX7600-8.jpg

Baksidan av 3 590 kronor grafikkort

Istället hamnar bolaget i en situation där de konkurrerar mot sig själv, och här får vi en känsla att de skjutit sig själva i foten lite när de fortsatt kasta ut rabatter på föregående generationens kort så pass nära den här lanseringen . Det är också uppenbart att AMD insett detta själva, då företaget valde att sänka priset på Radeon RX 7600 från 3 990 kronor till 3 590 kronor dagen innan recensionsembargot gick ut.

I det här prestandasegmentet gör hundralappar skillnad på omdömet, och det var just denna prissänkning som gjorde Radeon RX 7600 till ett tillräckligt intressant kort mot exempelvis ett kraftigt rabatterat Radeon RX 6650 XT. Nykomlingen presterar ett fåtal procent bättre än det sistnämnda kortet, men erbjuder samtidigt potentiellt bättre ray tracing-prestanda, AI-enheter för maskininlärning samt bättre videokodningsmöjligheter – något som gör kortet mer modernt och framtidssäkert.

Rabatter på grafikkort kommer och går, och det är mycket möjligt att läget ser helt annorlunda nästa vecka åt antingen det ena eller andra hållet. Vi vill därför uppmana till att hålla lite extra koll på pågående kampanjer, där det ibland kan finnas möjlighet att klippa äldre kort likt Radeon RX 6700 eller Radeon RX 6750 XT till ett väldigt attraktivt pris.

Ovanpå detta förbereder konkurrenten Nvidia sitt nya grafikkort Geforce RTX 4060, vilket ska möta Radeon RX 7600 i mellanklassen senare i juli. Här kan det därför vara värt att ha lite is i magen och invänta siffrorna från lag gröns bidrag senare i sommar, och i synnerhet om man är intresserad av specifikt ray tracing-prestanda och tekniker som DLSS 3.

RX7600-20.jpg

AMD:s referenskort är kompakt och tyst

Sammanfattningvis är AMD:s egna referenskort av Radeon RX 7600 ett bra val på dagens marknad för spelande vid 1080p vid prislappen 3 590 kronor. Det återstår att se vad partnertillverkarnas modeller landar på, men här höjer vi varningens finger för att vissa kan kosta mer än det smakar.

RX7600-1.jpg

Radeon RX 7600 är ett bra grafikkort för spelande vid 1080p

Fördelar

  • Bra spelprestanda i prisklassen

  • God energieffektivitet

  • Kompakt och vettig referenskylare

Nackdelar

  • Minnesbussen begränsar kortet i upplösningar över 1080p

  • Fortfarande något skakig ray tracing-prestanda

Pris vid publicering: 3 590 kronor inklusive moms.

För mer information om specifikationer, testmetodik samt resultat tillhandahåller vi mer detaljerad information enligt sidhänvisningen nedan.