Slutsats

Antec Sonata III spinner vidare på framgångarna från de tidigare modellerna i serien. Bland nyheterna märks ett uppgraderat nätaggregat och en esata-anslutning på framsidan av chassiet. Utöver det har utseendet ändrats en aning, men annars är det mesta sig likt. Den stilrena designen med den blänkande pianolacken ger ett trevligt intryck, även om repor och damm syns ganska tydligt.

När det gäller chassiets utformning har Antec inte ändrat på konceptet. Hårddiskarna monteras fortfarande i samma typ av vaggor på vibrationsdämpande silikonkuddar, och det finns ganska gott om plats till både fler hårddiskar och ett långt grafikkort. Datorlådan är fortfarande hyfsat användarvänligt, trots att det inte finns några verktygsfria fästen och att endast den ena sidoplåten går att lossa.

Det medföljande nätaggregatet verkar hålla hög kvalitet även om det den blygsamma designen inte direkt skriker prestanda. Femhundrawattaren klarar enligt tillverkaren av att leverera 34 A på +12 V till en verkningsgrad på över 80 procent, vilket är trevligt för alla miljömedvetna eller ekonomiska användare. Dessutom är ljudnivån bland de lägsta vi någonsin stött på.

Den medföljande kylningen består av en endaste Antec Tricool 120 mm-fläkt. Även om detta verkar vara i det minsta laget klarade fläkten av att kyla testsystemet utan några som helst problem. Tänker man utrusta en dator med kraftfullare komponenter än så finns det möjlighet att installera ytterligare en 120 mm-fläkt. Den extra fläktens placering är dock inte den bästa, och frågan är om man dessutom får plats med ett långt grafikkort. Funderar man på att bygga en dator kring Sonata III får man helt enkelt ta hänsyn till den begränsade kylningen.

Eftersom det bara ingår en enda fläkt är det inte så mycket att diskutera kring ljudnivån. Båda fläkten och nätaggregatet är knappt hörbara, men höjer man hastigheten på Tricool-fläkten börjar det brumma ordentligt. I övrigt står chassiet stabilt och avsaknaden av stora fläkthål och ventilationsgaller gör att oljud inte lika lätt läcker ut till omgivningen.

Sist men inte minst kommer priset in i bilden. Antec Sonata III kostar i dagsläget cirka 1100 kr inklusive moms. För detta får man ett väl beprövat chassi tillsammans med ett kraftfullt och tyst nätaggregat som separat kostar runt 800 kr vilket lämnar 300 kr över till själva lådan, om man tänker på det viset. Detta är givetvis ett mycket bra pris för en datorlåda i denna kaliber, och även om vi börjar bli lite trötta på att ge utmärkelser till Antec så har företaget verkligen förtjänat det. Antec Sonata III är visserligen ingen högpresterande mastodontlåda, men till användare som varken planerar att överklocka eller att bygga ett monstersystem passar chassiet alldeles utmärkt.

Fördelar:

  • Mycket bra pris

  • Låg ljudnivå

  • Hög kvalitet

Nackdelar:

  • Mycket begränsad kylning

  • Ljudnivån ökar markant om fläkthastigheten höjs

  • Endast atx-kabeln är försedd med strumpa

Pris till slutkund är i dagsläget cirka 1100 kr inklusive moms.