Inledning

Numera är ddr2-minnen relativt billiga och den teknik som dominerar både för Intel- och AMD-system. Såväl Corsair som OCZ har visat upp olika sätt att kyla minnesmoduler för att förbättra överklockningspotentialen. OCZ PC2-8500 Reaper använder sig av ett värmeledningsrör som ljudlöst ska förbättra kylförmågan. Som vanligt ger man livstidsgaranti på modulerna, men det gäller förstås så länge man håller sig till en maximal spänning på 2,35 V.

Moderkort med Intel-styrkretsar har begränsade möjligheter att ställa in förhållandet mellan busshastighet och minnesfrekvens. Andra styrkretsar kan ha likvärdiga eller bättre möjligheter, bland annat har Nvidia lanserat flera kretsar som möjliggör helt oberoende minnesfrekvenser.

Har man begränsade inställningsmöjligheter innebär det att minnesfrekvensen ökar samtidigt som man höjer processorfrekvensen. Med andra ord kan en för hög minnesfrekvens bli ett problem vid överklockningsförsöken långt innan processorfrekvensen blir det. Val av minnen är därför viktigt för överklockare, men för övriga är det inte lika viktigt så länge man inte förväntar sig bättre resultat än modulernas specifikationer.