Inledning

NAS-servrarna har sakta men säkert börjat leta sig in i folkhemmet. Större tillverkare som Apple har även hängt på trenden och lanserat lagringsenheter med nätverksanslutning. Vad är då fördelarna med en NAS jämfört med en vanlig extern hårddisk som använder sig av USB- eller Firewire-gränssnitt?

Först och främst brukar man tala om så kallad ”centraliserad lagring” vilket betyder att man kan komma åt lagringsenheten från var som helst inom det lokala nätverket. I och med att NAS-enheter inte är beroende av någon dator behöver man inte ha igång en dator för att få tillgång till informationen som lagras. De flesta NAS-produkter brukar dessutom ha inbyggda mjukvarufunktioner som FTP, Bittorrent och Itunes-server. Det brukar även finnas en konfigureringssida via webläsaren som erbjuder intressanta funktioner.

Buffalo har tillverkat teknikprylar sedan 1975 vilket gör dem mycket gamla i den snabba datorbranschen. De samarbetar i sin utveckling med ett par riktigt stora tillverkare som Intel, Broadcom, Agere och Microsoft. Just nu har de inte alltför många återförsäljare i Sverige men troligen söker de flera för att bredda sin försäljning.

Produkten Linkstation Live som vi skall testa idag är bara en av många NAS-enheter som Buffalo erbjuder. Förutom Linkstation Live finns det även EZ, Pro och Pro Duo. Sedan har vi Terastation Live, Terastation Pro II och Terastation Pro II Rackmount där den sistnämnda är en produkt för företag. Buffalo har inte bara NAS-produkter och de har även externa hårddiskar, trådlösa produkter, flashminnen och RAM-minnen.