Inledning

Mer avancerade NAS-enheter som har stöd för flertalet hårddiskar har tidigare endast varit förbehållet företagsmarknaden. Men i takt med att nätverkshårddiskar blir vanligare har vi sett ett par modeller lanseras även för hemmamarknaden. Antalet avancerade NAS-maskiner för hemmamarknaden är fortfarande få men intresset är stort för dessa bland entusiaster.

Thecus har en mängd NAS-produkter i sitt sortiment, bland annat [article id="6060"]N3200[/article] som vi testade för en tid sedan. Modellen vi skall kika närmare på idag heter N5200 och är en av de mest avancerade NAS-servrar som Thecus erbjuder. Den har ungefär samma specifikationer som den rackmonterade 1U4500 från samma tillverkare. N5200 stödjer fem stycken hårddiskar och en rad exotiska RAID-lägen som vi skall testa i denna recension.

Det som gör att N5200 skiljer sig från andra NAS-servrar för hemmabruk och SMB-marknaden (Small/Medium Business) är att den har en konsumentprocessor i sig. Detta är inte ovanligt i NAS-servrar för företagsmarknaden men det är mycket ovanligt för NAS-servrar som riktar sig till hemmamarknaden. Hur mycket "througput" en enhet har brukar regleras av främst processorn. I enklare modeller är processorn ofta en specialdesignad för små integrerade produkter som har en låg frekvens.

Hur ser prestandan och användarvänligheten ut på en lite dyrare NAS-server? Läs vidare!