Test: Spel

Innan vi dyker på speltesterna är det dags att förklara upplösningens inverkan i dessa sammanhang. Vid 1920x1200 pixlar och över brukar det vara grafikkortet som begränsar resultaten, vilket kan ställa till det mer än vad många kan ana.

Ett par FPS hit eller dit kan mycket väl falla inom felmarginalen och få det att se ut som en i praktiken långsammare processor är lika snabb eller till och med snabbare än en mer påkostad modell. Detta kan leda till en obehaglig överraskning när det är dags att uppgradera grafikkortet och det visar sig att processorn plötsligt inte hänger med.

Av denna anledning är det den låga upplösningen 1024x768 pixlar som fäller avgörandet i renodlade tester av processorer, som i detta fall. Den högre upplösningen används som referens och ger även ett mått på hur bra plattformen hanterar PCI Express och andra underliggande system.

Det grafikintensiva 3DMark Vantage är ett program många älskar att hata, men är ändå det närmaste ett standardiserat test vi kommer. Core i7 870 tar direkt ledningen med den högre klockade Core i7 950 hack i hälarna och det skiljer inte många poäng mellan de Nehalem-baserade kusinerna. Detta är naturligt eftersom det främst är grafikkortet som sätter ribban.

Testsvitens CPU-del älskar höga klockfrekvenser och många trådar. Här är det Core i7 950 som visar upp den starkaste sidan. Hyperthreading-lösa Core i7 750 har svårt att hänga med och faller närmare AMD Phenom II 965 och Core 2 Quad Q9550.

Djungelpangaren Far Cry 2 visar upp minst sagt lustiga resultat. Av någon anledning är den lågt klockade Core i5 750 snabbast av dem alla, vilket vänder upp-och-ned på tidigare erfarenheter. Detta är helt klart någonting att återkomma till.

Det svenska RTS-spelet World in Conflict kommer med liknande siffror, om än inte fullt lika udda eftersom grafikkortet agerar flaskhals i den högre upplösningen. I vilket fall som helst är det Nehalem för hela slanten och Lynnfield som leder ligan.

När det talas om riktigt grafiktunga spel är det ofta Crysis Warhead som diskuteras. Som vanligt vid höga upplösningar är det grafikkortet som begränsar bildfrekvensen, men vid 1024x768 skiner processorernas kraft igenom. Bloomfield visar råstyrka och tar hem segern, även om marginalerna inte är särskilt stora.

Zombieshootern Left 4 Dead är inget krävande spel och samtliga processorer klarar av att visa upp fullt spelbara bildfrekvenser även i den högsta upplösningen. Spelet bekräftar även att Lynnfield och Bloomfield presterar mycket lika varandra vid samma klockfrekvenser. Core 2 Quad Q9550 och AMD Phenom II 965 hänger inte med i speltesterna utan får finna sig i att bli mer eller mindre utslagna av Intels senaste processorer.