Konstruktion

Datorn kom invirad i kraftig bubbelplast, förpackad i en stor låda tillsammans med tangentbordet, musen och en låda med tillbehör, manualer och en strömkabel.

komplett-winter-gamer-box-with-accessories.jpg

De medföljande manualerna och kablarna kom i en egen låda.

Entusiast som jag är plockade jag givetvis av sidopanelen och inspekterade varenda liten vrå av datorns inre innan jag ens pluggade in strömmen. Jag vill börja med att kommentera chassit, som alltså är ett Carbide SPEC-03 från Corsair. Det är tillverkat huvudsakligen i plåt, med en frontpanel i matt plast.

Båda sidopanelerna har en märklig utbuktning som tillsammans adderar ungefär tre centimeter till chassits bredd. På baksidan av moderkortet kan jag se ett syfte med detta, nämligen utrymme för kabeldragning, som annars hade varit i det närmaste obefintligt, men på fönstersidan ser det mest bisarrt ut.

Jag hade hellre sett att utrymmet bakom moderkortet var så stort överallt, och att man helt skippade utbuktningen på fönstersidan. Den är ändå placerad så att den i praktiken inte ger något extra utrymme åt höga CPU-kylare.

Undertecknad uppfattar SPEC-03 som en låda av det billigare slaget riktad till kunder som tycker det är häftigt om datorn påminner om ett pansarbeklätt militärfordon. Det måste med ett visst mått av "Oh God, why" medges att denna look var mig starkt tilltalande i tonåren, så datorns utseende faller säkerligen en stor andel av den tänkta målgruppen i smaken.

komplett-winter-gamer-front-side-view.jpg

I brist på systemkamera togs bilderna med mobilen. Hav förbarmande.

komplett-winter-gamer-side-view.jpg

Winter Gamer från sidan.

Längst fram i chassit hittar vi två fläktplatser för antingen 120 eller 140 mm, varav en bestyckats med en blått lysande 120 mm-fläkt. Den andra förinstallerade 120 mm-fläkten, som saknar LED-belysning, finner vi i chassits bakkant. Taket och golvet är försedda med dammfilter av enklaste slag.

Chassit erbjuder två 5,25-tumsplatser för montering av optisk läsare eller dylikt. Undertecknad uppskattar att en sådan inte ingår, av samma skäl som jag inte skulle vilja betala för att få med en diskettläsare. Det hade varit ännu bättre om chassit helt saknade 5,25-tumsplatser, vilket jag återkommer till.

Nätaggregatet är monterat längst ner med fläkten nedåt, inga konstigheter här. Kabeldragningen går inte att klaga på; det ser vårdat ut och det hade knappast gått att dra de aktuella (fula) kablarna snyggare i det här chassit.

Den medföljande hårddisken är monterad i en borttagbar lagringsbur med totalt tre 3,5-tumsplatser längst fram i chassit. Notera att hårddisken är monterad med ett snabbfäste direkt mot chassit, utan någon form av vibrationsdämpning. Ovanpå lagringsburen finner vi även två snabbfästen för 2,5-tumsenheter, vilket är trevligt om man inte vill ha sin SSD liggande löst i datorn.

Processorkylaren påminner om Intels klassiska stockkylare – eller ännu mer CPU-kylare i märkesdatorer – med en enkel 92 mm-fläkt som blåser rakt ner mot moderkortet istället för parallellt med det som på en typisk tornkylare.

Akasa AK-959CU

Winter Gamers vikt är förvånansvärt låg, till min förtjusning. Tyvärr kan inte detsamma sägas om storleken: Datorns volym uppgår till 45,2 liter, och lite för mycket av detta är dödutrymme, om jag får säga mitt.

Inte bara är chassit på gränsen till komiskt överdimensionerat för mATX-moderkortet; hela främre halvan innehåller i princip enbart en hårddisk, som hade kunnat sitta framför nätaggregatet. (Fler hårddiskar eller till exempel en 5,25-tums fläktkontroller är det sista man borde lägga pengarna på om man äger Winter Gamer.)

Storleken är inte helt oacceptabel – många chassin är ännu större – men en dator av det här slaget kan vara betydligt mindre och smidigare.

komplett-winter-gamer-unused-space.jpg

Nästan halva datorns volym är vad jag kallar dödutrymme.

I kringutrustningsväg får man alltså med en mus, ett tangentbord och en musmatta. Med tanke på att musen och tangentbordet tillsammans kostar ett par hundralappar har jag inte alltför höga förväntningar på dem, men åtminstone tangentbord känns som ett bra tillbehör att få med när man köper en färdigbyggd dator så här.

komplett-winter-gamer-keyboard-and-mouse.jpg

Med vår fysiska inspektion av datorn avklarad är det dags att starta upp den och se vad första intrycket blir!