Inledning

Gamingtillbehör kanske inte är det första många tänker på när man pratar om tillverkaren MSI, men det vill de nu ändra på. MSI säger själva att de inte främst ställer siktet på high end-segmentet, för att istället försöka leverera en gamingmus som uppfyller kravlistan till en bättre prislapp än konkurrenterna. Idag ska vi titta närmare på Clutch GM41, och se om lättviktaren bjuder upp till dans i ringen!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

Joakim Pekkari.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Joakim Pekkari

  • Användarnamn: @vargeEEEEn

  • Registrerad: 2008

  • Plats: Lund

  • Specialitet: Spel och datornörderi

Joakims resa in i datorvärlden började som 6-åring när hans pappa tog hem en dator från jobbet han fick riva isär och montera, ungefär som en tokdyr LEGO-byggsats. Under de tidiga tonåren upptäckte han SweClockers och registrerade sig efter några års lurkande i forumen.

Sedan dess har han modererat i forumet, administrerat SpelClockers olika spelservrar och VOIP-plattformar samt gjort sitt bästa för att störa redaktionen.

I övrigt jobbar han som teamchef för supporttekniker på ett multinationellt svenskt möbelföretag. Ni hittar honom oftast på Geeks discord eller närmsta discgolfbana.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer: MSI Clutch GM41

Egenskap

Värde

Sensor

Pixart PAW-3370

Känslighet

100–20 000 DPI

Uppdateringsfrekvens

125–1 000 Hz

Brytare

Omron

Antal knappar

6 st.

RGB

Ja

Anslutning

Trådlös 2,4 GHz
USB Type-A (mottagare)
Micro-USB (laddare)

Batteritid

Upp till 80 timmar

Vikt

74 g.

Kompabilitet

PC, Windows 10/11

Inkluderade tillbehör

Laddningspiedestal, laddningskabel 2 meter, trådlös mottagare, manual

Garanti

2 år

Pris

Cirka 999 kronor

Design och funktion

MSI Clutch GM41 levereras i en relativt avskalad förpackning. På framsidan hittar vi en bild på själva pekdonet och laddningspiedestalen, samt den nästan obligatoriska RGB-märkningen. På baksidan visas några av huvudnumren bland finesserna tillsammans med en specifikationslista. Övriga sidor innehåller mest logotyper och översättningar.

_1110456.JPG
_1110458.JPG
_1110464.JPG

I förpackningen presenteras innehållet snyggt och prydligt i utskuren skumplast som ser ut att skydda prylarna genom den tuffaste logistik-fotbollen. Här hittar vi en laddkabel på 2 meter med USB Type-A till Micro-USB. Vänta lite med att skrika efter USB Type-C – vi återkommer till den. Därtill medföljer en laddningsstation, den trådlösa mottagaren, själva pekdonet samt en manual, som ingen någonsin kommer att läsa.

_1110472.JPG
_1110474.JPG

Med Clutch GM41 ute ur förpackningen ser vi ett mörkgrått plastskal som flankeras av två gummerade paneler. Skalet är i en halvmatt finish och känns varken halkigt eller överdrivet greppigt och formen är symmetrisk på båda sidor. Det mest iögonfallande är drak-logotypen som även lyser upp. Rullhjulet mellan de två stora knapparna har en gummerad yta med en något upphöjd textur, för att ge bra grepp i svettiga situationer.

_1110487.JPG
_1110489.JPG
_1110490.JPG
_1110493.JPG
_1110494.JPG
_1110498.JPG

På vänster sida hittar vi två stora tummknappar och en gummerad panel med samma textur som rullhjulet. Vänster sida erbjuder endast den gummerade panelen.

Saknar vi inte en knapp tänker kanske ni? Jo, det gör vi! DPI-knappen gömmer sig nämligen under pekdonet, en något oortodox placering. Tillsammans med den finns även av/på-brytaren, kontaktpunkter för laddningsstationen samt glidytorna. Här kan vi även ana den djupt försänkta laddningskontakten som även kan husera USB-mottagaren vid frakt.

Mjukvara

Ingen gamingmus är komplett utan en rejäl mjukvarusvit. MSI Clutch GM41 ingår i den modulära mjukvaran MSI Center där man som användare fritt kan välja vilka delar av mjukvaran som ska installeras. Modularitet är bra, men undertecknad lade de första dagarna på att fundera över varför man inte kunde styra RGB-belysningen. Med rätt moduler installerade visade sig det vara en enkel manöver!

MSI Center 1.png
MSI Center 2.png

I modulen Gaming Gear kan du ställa in vad du vill att de olika knapparna ska göra, exempelvis om du vill offra en av tummknapparna till att byta DPI-profil. Du kan såklart även välja hur kvicka de fem olika DPI-profilerna ska vara, sätta polling rate och lyft-höjd. En inställning som känns ny för undertecknad är Motion Sync som efter lite efterforskning ska vara motsvarigheten till V-Sync fast mellan sensorn och USB-anslutningen, där musen skickar senaste kompletta avläsningen från sensorn vidare till USB-mottagaren, något som påverkar batteritiden markant. Efter en stunds A/B-testande kan ingen direkt slutsats ges huruvida det har någon märkbar effekt.

MSI Center 3.png

I modulen Mystic Light, som undertecknad först alltså missade att installera, hittar vi inställningarna för RGB-belysningen. Här kan du välja ett antal olika belysningsmönster eller fast sken, samt hastighet och ljusstyrka. Det finns möjlighet att synkronisera belysningen med övrig kringutrustning och diverse komponenter i MSI:s Mystic Light-sortiment.

Användningsmässigt är mjukvaran en ganska trist historia, men de flesta behöver som tur är sannolikt inte tillbringa så mycket tid i den på daglig basis.

Användning och ergonomi

Det är alltid en viss inkörningsperiod när man byter kringutrustning, där händerna får lära sig en ny form som känns lite ovan. I det här fallet har jag efter ett par veckor med MSI Clutch GM41 fortfarande inte riktigt tagit till mig formen. I just min hand känns den någon millimeter för låg och jag saknar stöd för handflatan. Detta är dock specifikt för just min hand och grepp, då jag gillar att vila handen för musen.

Knapparna och rullhjulet har en trevligt taktil känsla i klicket och känns välplacerade. Texturen på den gummerade ytan på sidorna är riktigt trevlig att hålla i och känns bra även när viss handsvett uppstår vid intensivt spelande. Dock finns det två detaljer som kan bli bättre: Rullhjulet har en del rörelse i sidled som skapar visst missljud och DPI-knappen placering på undersidan känns otroligt märklig. Nu är inte jag en spelare som byter DPI speciellt ofta, men att inte nyttja den plats som finns nedanför rullhjulet är ett märkligt designbeslut.

_1110503.JPG
_1110507.JPG
_1110484.JPG
_1110485.JPG

Något som är ett betydligt smartare designbeslut är laddningspiedestalen som gör laddningsupplevelsen väldigt smidig genom magneter och kontaktpinnar. Bara 10 minuters laddning mellan spelsessioner ger ytterligare 9 timmars batteritid, medan 90 minuter laddning krävs för att nå full batterikapacitet. Med en full laddning anges batteritiden upp till 80 timmar, något som såklart uppnås med minimal RBG-belysning. Huruvida den faktiskt når 80 timmar är svårt att säga men batteritiden känns onekligen lång även med lite belysning påslaget.

Tilläggas kan att några gram extra vikt i laddaren hade höjt kvalitetskänslan, då den ofta lyfter med magneterna när man laddat klart. Om du vill kunna spela samtidigt som du laddar kan du även ansluta laddningskabeln som är av Micro-USB-typ direkt till musen. Visst, det känns lite gammaldags med Micro-USB år 2022, men med tanke på att det är så smidigt att ladda via piedestalen att den nästan hade kunnat ha kabeln fast ansluten, behöver vi inte hänga upp oss på det mer än nödvändigt.

_1110525.JPG
_1110527.JPG
_1110531.JPG
_1110568.JPG

Prestandamässigt hänger Clutch GM41 med i allt jag kastar på den, något som känns väntat efter att ha läst komponentlistan. Sensorn kommer från Pixart och är av modell PAW-3370, brytarna är signerade Omron och är specificerade för över 60 miljoner knapptryckningar. Om de här namnen känns bekanta så är det för att de brukar hittas i många marknadsledande modeller och presterar därefter. Den trådlösa anslutningen håller samma standard och inga som helst problem upplevs.

Viktmässigt kommer MSI Clutch GM41 in på 74 gram, väldigt lätt för en trådlös mus, men inte riktigt lägst i klassen. Glidytorna i ren PTFE, eller teflon som de flesta känner igen det, ger ett härligt förutsägbart glid på den Sweclockers-matta som syns i bilderna. Något som verkar ha blivit populärt de senaste åren är att ha en liten ring runt sensorn vilket vi hittar även här, undertecknad inbillar sig att det håller borta kattpäls och damm från att ta sig in i sensorn.

Slutsats

Min tid med MSI Clutch GM41 var en trevlig sådan. Prestandan upplevs som mycket hög och har aldrig svajat. Kvalitetskänslan är överlag mycket hög även om missljudet från rullhjulet är lite trist. Ergonomin uppleves som god och den bör passa många händer, även om undertecknad dock föredrar lite högre möss. Som alltid rekommenderas att du själv klämmer och känner innan köp.

Det som sticker ut från de senaste veckornas användning är hur bra MSI har löst laddningsfrågan. Med den lilla piedestalen är det löjligt enkelt och till och med ganska estetisk tilltalande att ladda pekdonet. De har lyckats så pass bra med det att det känns värt att slå på lite extra mycket belysning och offra en del batteritid, för vad spelar det för roll när det är så smidigt att ladda? Till nästa revision vill jag att MSI lägger till en liten vikt i botten på laddaren så att den inte lyfts av magneterna. Då har vi facit på hur man bör ladda en trådlös mus!

_1110547.JPG

Allt som allt är kanske inte MSI Clutch GM41 överlägset bäst på så många enskilda punkter, men som helhet är det ett riktigt bra paket som dessutom bör vara några kronor billigare än konkurrenter med samma sensor och brytare. MSI:s nysatsning resulterar därför i en silverutmärkelse och ger de en stadig grund att bygga vidare på.

Fördelar

  • Mycket smidig laddningsupplevelse

  • Låg vikt

  • Välbeprövade komponenter

Nackdelar

  • Märkligt placerad DPI-knapp

  • Missljud från rullhjulet

Pris vid publicering: 999 kronor inklusive moms