NZXT har idag ett brett portfolio med datorutrustning likt chassi, slutna vattenkylare och fläktar. Företaget har på senare år även satsat på kringutrustning likt inspelningskort, datormöss och tangentbord. Genomgående infinner sig en avskalad designfilosofi, vilket direkt går emot strömmen för mer spelinriktade produkter som annars gärna utmärker sig från omgivningen.
Idag ska jag ta mig en närmare titt på ett av NZXT:s senaste chassi, närmare bestämt NZXT H7 Elite i vitt utförande. Stilren design står återigen på menyn, ihop med gott om härdat glas och RGB-belysning. På med kaffekokaren, luta dig tillbaka i stolen och häng med när jag tar mig en närmare titt för att se om H7 Elite verkligen är elit!
Specifikationer
Med väl tilltagna specifikationer gällande utrymme för kylare har jag höga förhoppningar när det är dags att bygga i NZXT H7 Elite. Även anslutningsmöjligheterna känns okej och helt i linje med de flesta konkurrenterna i premiumsegmentet som detta chassi tar plats i.
Egenskaper | NZXT H7 Elite |
---|---|
Formfaktor | Miditower |
Dimensioner (H x B x D) | 505 × 230 × 480 mm |
Material | Stål |
Totalt vikt | 11,36 kg |
Grafikkort | Upp till 400 mm långa |
Processorkylare | Upp till 185 mm höga |
Nätaggregat | Hela chassits inre längd |
Medföljande fläkta | 3 st. 140 mm (RGB) fram |
Plats för radiator, topp | Upp till 360 mm |
Plats för radiator, fram | Upp till 360 mm |
Anslutningsmöjligheter | 2 st. USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) |
Pris | 2 095 kronor |
Utöver att tillhandahålla chassit i sig skickar NZXT med ett modulärt 1 000-wattsnätaggregat ur deras C-serie, moderkortet NZXT N7 Z690 och ett uppgraderingspaket för att montera grafikkortet vertikalt i chassit. Jag använder mig även av tidigare recenserade NZXT Kraken X73 RGB White för att kyla processorn.
Jag vill även uppmärksamma och tacka @Komplett för lånet av övriga komponenter. Detta inkluderar två stycken Kingston Fury 16 GB 5 200 MHz-moduler och ett stycke 1 TB Kingston KC3000 NMVE PCI Express för lagring. Även processor i form av Intel Core i7-12700K och grafikkortet Zotac Geforce RTX 3070 Ti Trinity lånas ut.
Komponent | Modell |
---|---|
Processor | |
Primärminne | |
Lagringsenhet | |
Grafikkort |
Första intryck
NZXT kastar all expertis de har inom design, strömningsmekanik och chassibyggande på toppmodellen H7 Elite. Det är en premiumprodukt som vet vad den vill och känns nästan framtagen exklusivt för den skandinaviska marknaden med sin minimalistika design, detta utan att tappa NZXT:s signatur.
Redan vid första anblick faller detta chassi mig i smaken. Med sitt helvita färgschema och stora glaspaneler som pryder både chassits högra och främre sida är jag snärjd. Pricken över i är de färgmatchade RGB-fläktarna på 140 mm och hemvist i F-serien. Sistnämnda kommer att gå mycket väl hand-i-hand med den slutna vattenkylaren och dess Aer 120 mm RGB-fläktar.
Med det absolut första intrycket ur vägen funderar jag dock på hur luftflödet för de främre fläktarna ska gå till, men vid närmare titt kan jag se att det finns gott om insugsmöjligheter med det perforerade luftintaget på chassits vänstra sida. Jag skymtar även subtila NZXT-logotyper på högra sidan och den främre glaspanelens nedre parti.
Det är nu dags att kolla lite närmare på innanmätet. Jag börjar därför med att lyfta av panelerna som samtliga sitter med superenkla snabbfästen. Spontant är dessa de bästa jag varit med om i världen av snabbfästen.
Med den nu nästan helt nakna insidan blottad för världen blir jag lika glatt överraskad här som vid första anblicken av utsidan. Det finns gott om rum för både komponenter och luft, samt möjlighet att montera en reservoar i främre delen. Det är även väl tilltaget med kabeldragningsmöjligheter både i form av kardborreband samt kanaler, och de redan installerade kablarna är prydligt undanstoppade.
Hårddiskvaggorna både för 3,5 tum och 2,5 tum har gott om plats för sitt kablage utan klämrisk eller att de ska hamna i vägen. Slutligen kan jag se den fläktkontroller som styr de inkluderade fläktarna. Utrymmet känns väl tilltaget och initialt känns det som att byggandet kommer bli en enkel match när det väl beger sig.
Lyfter jag av toppen visar sig ett väl tilltaget dammfilter som går längs med hela ovansidan av chassit. Både topp och filter sitter med snabbfästen för enkel åtkomst. Dammfilter finns även på undersidan vid fram- och baksida av chassit och dessa dras helt enkelt ut vid rengöring. Avslutningsvis sitter det två stycken USB Type-A-kontakter, en USB Type-C och ett 3,5 mm-hörlursuttag på ovansidan, jämte strömknappen.
Att bygga i NZXT H7
Med ett imponerat leende på läpparna efter den första överblicken är det nu dags för mig att börja montera komponenter i chassit. I slutändan är det en stor del av utvärderingsprocessen. Jag släpar därför med mig chassit in från gårdsplan och ställer upp det på arbetsytan – med andra ord matsalsbordet.
Det första på dagordningen gällande montering är att installera nätaggregatet. Som vanligt installerar jag allt kablage som kommer behövas i förväg i den modulära nätdelen på 1 000 watt, sedan lyfter jag in det i chassit för en testmontering. Detta görs med enkelhet eftersom utrymmet i den nedre kammaren både räcker och blir över. Jag passar sedan på att ta loss hårddiskvaggan, även om det egentligen inte behövs. Även detta är busenkelt då den endast sitter med en ensam tumskruv och på en släde som lirkas lite lätt.
Med nätdelen på plats är det dags att montera moderkortet. Även denna del i processen går väldigt smidigt då NZXT H7 Elite kommer med förinstallerade distanser i linje med ATX-standarden. Jag passar även på att dra fram strömkontakterna för moderkortet och kopplar in dessa. Det finns gott om plats både för 24-pinskontakten och processorström och jag ser inga som helst problem att få plats med en radiator i toppen. När jag ändå är i farten kopplar jag in anslutningarna från frontpanelen och fläktkontrollern.
Med moderkortet och strömmatning på plats är det dags att installera den vertikala grafikkortstillsatsen som NZXT tillhandahåller. Det är ett ypperligt komplement till NZXT H7 Elite sett till det estetiska designspråket; den passar helt enkelt in perfekt både i färgschema och formgivning.
Det enda som återstår nu är att montera radiator och grafikkort. Som allt annat tidigare är detta en barnlek tack vare väldigt gott om plats vid alla nyckelpunkter i hela chassit. Trots en monsterhärva av kablar är det relativt simpelt att göra ett bra jobb med kabeldragning.
Byggloggen kanske verkar aningen kort och bantad, men det är mycket tack vare att jag inte kan hitta något att klaga på alls. Det hela har varit en superb upplevelse från början till slut utan anmärkning eller något som jag har stört mig på. Om jag verkligen skulle leta något att kärva över, då skulle jag önska någon millimeter extra mellan moderkortsplåten och öppningen avsedd kablar för moderkort och grafikkortsström.
Övrigt
Även om själva byggprocessen gick som på räls är det ändå värt att anmärka på den vertikala grafikkortsmonteringen som NZXT skickade med. Den verkar inte riktigt vara anpassad för just detta chassi. som ni kan se på bilden nedan ligger en liten bit av tidigare installerade skydd på sniskan, och det är för att det helt enkelt inte går att räta upp den med konsolen – den är därmed lämnad på sniskan för illustrativa syften.
En liten avslutande notis är att mitt testexemplar tyvärr skeppades med defekt ARGB-kontroller för chassifläktarna. Efter mycket felsökning lyckas jag inte ändra RGB-belysningen hur jag än kopplar saker och ting. CAM-mjukvaran från NZXT kan kontrollera fläkthastigheten, men ej adressera just RGB-styrning korrekt, även fast fläktarna dyker upp i kontrollpanelen.
Sammanfattning
Med siktet på premiumsegmentet har NZXT lanserat sin nya serie med beteckningen H7. Idag har jag testat den lyxigaste varianten, mer specifikt NZXT H7 Elite. Schysst byggkvalitet i form av stabil stålram och välpolerat härdat glas genomsyrar hela paketet, vid sidan av gott om utrymme för alla komponenter som kan tänkas monteras.
Det första intrycket jag får av chassit är väldigt positivt. Den helvita designen är både avskalad och smakrik. Detta innefattar de tre inkluderade 140 mm stora, RGB-bestyckade fläktarna och integrerade fläktkontrollern. Byggkvaliteten känns väl tilltagen, där inga bitar varken knakar eller böjs när jag hanterar chassit.
När det kommer till själva innanmätet är det enkelt att lossa panelerna med hjälp av snabbfästen som enkelt trycks tillbaka senare igen med ett tillfredsställande "klick". Detta är de bästa snabbfästena jag varit med om när det kommer till ett datorchassi. Hjälpmedlen för kabeldragning och de redan fördragna kablarna är väldigt fint hanterat, med gott om kabelkanaler och kardborreband som tillåter expansion med den egna utrustningen.
Byggprocessen är kort och hur smidig som helst. Det är inga som helst problem att med enkelhet få plats med nätaggregatet och dess modulära kablar i chassits nedre kammare. Med resterande komponenter är det precis lika raka spåret. Moderkortet monteras på de förinstallerade distanserna och radiatorn fästs i toppen med gott om utrymme kvar gällande åtkomlighet för kablarna på moderkortets övre parti. Avslutningsvis monteras det vertikala grafikkortskittet NZXT skickade med och grafikkortet placeras på sin tron. Byggprocessen är supersmidig, mycket tack vare tidigare nämnda väl tilltagna utrymme och kabeldragningsmöjligheter.
Tyvärr kom mitt testexemplar med krånglande RGB-kontroller för de inkluderade fläktarna och jag kunde därmed inte ändra färg eller ljusstyrka på de inkluderade chassifläktarna. Fläktarna dök upp i NZXT CAM och jag kunde ändra fläkthastighet utan problem, men just belysningen fick lämnas på vit. Detta är dock inte något jag kommer ta bort en poäng för, utan är sådant som kan hända. Skulle en köpare råka ut för det är det bara att skapa ett reklamationsärende.
Sammanfattningsvis kan jag med handen på hjärtat säga att NZXT H7 Elite är det bästa chassin jag någonsin byggt i, och slutresultat känns mer än tillfredsställande ur ett estetiskt perspektiv. Skulle jag lagt någon timme extra på att städa upp kablarna ännu mer, då är jag säker på att det skulle gå att göra dem nästintill osynliga utan närmare inspektion.
Positivt:
Rymligt att bygga i
Väldigt goda kabeldragningsmöjligheter
Stilrent och snyggt
Positivt med integrerad RGB-fläktkontroll
Negativt:
Ärligt talat inget..
NZXT H7 Elite i vitt utförande säljs till det rekommenderade priset om 2 095 kronor och finns hos flera svenska återförsäljare.