Komponentval

Att välja komponenter är inte helt lätt, oavsett erfarenhet inom området. Förutom grundläggande saker som rätt processor till rätt sockel spelar en mängd faktorer in, speciellt när systemet ska krympas ned till Mini ITX-storlek. Saker som stora processorkylare och 5,25" optiska enheter fungerar inte, samtidigt som energiförbrukningen måste ligga på en låg nivå.

IMG_9201.jpg

Typ

Komponent

Pris vid inköp

Lägsta pris

Processor

Intel Pentium G850 (2,9 GHz)

700 kronor

Moderkort

Zotac H61ITX-A-E

850 kronor

Minne

Corsair Value Select (8 GB, 1 333 MHz)

400 kronor

SSD

Se uppdatering

Se uppdat.

Se uppdat.

Chassi

Morex T3500 (80 W PSU)

700 kronor

Optisk enhet

Sony Optiarc AD-7710H

300 kronor

Totalt (ca):

3850 kronor

Den resulterande inköpslistan väger in på strax under 4 000 kronor vid inköp från välrenommerade återförsäljare, och inkluderar allt från chassi till SSD-enhet för lagring. Förhoppningen är en avvägning mellan tillräcklig prestanda, krympta yttermått och låg ljudnivå.

Komponentgenomgång

Listor och översikt i all ära, givetvis ska varje komponent även analyseras lite mer i detalj. Observera att det handlar om i viss mån personliga åsikter, och val anpassade efter specifika behov. Med annan användarprofil kan det vara en bra idé att kika på egna alternativ.

Processor, Intel Pentium G850 (2,9 GHz)

IMG_9207.jpg

Processorvalet är på många sätt det mest centrala, speciellt för den aktuella typen av system. Vilken modell som plockas bestämmer bland annat tillgängliga moderkort, och lägger även grunden för energiförbrukningen samt chassival.

Valet faller på Intel Pentium G850 med 65 W TDP, den högsta modellen i familjen Sandy Bridge innan Core i3-serien tar över. Det handlar om två kärnor i 2,9 GHz samt integrerad Intel HD-grafik, tillräckligt för de allra flesta vardagsbehov. Prislappen är även den lockande på cirka 700 kronor, ett par hundralappar under Core i3 2100 och i3 2120.

Moderkort, Zotac H61ITX-A-E

IMG_9210.jpg

För just sockel LGA 1155 finns det flera Mini ITX-moderkort på marknaden, med prislappar från cirka 600 kronor och uppåt. Parametrar som påkostad strömförsörjning och avancerade styrkretsar är underordnade, vilket automatiskt placerar valet i den lägre prisskalan.

Det aktuella systemet kommer dock kommunicera över trådlöst nätverk, vilket gör Zotac H61ITX-A-E för cirka 850 kronor till ett utmärkt val. Kortet bjuder på medföljande 802.11b/g/n med dubbla antenner, styrkretsen Intel H61, USB 3.0, samt plats för fullstora DDR3-minnen.

SSD, OCZ Octane SATA II (128 GB)

IMG_9204-3.jpg

Datorsystemet som ska ersättas har cirka 300 GB lagringsutrymme, varav 64 GB används till operativsystem, program och filer. Det öppnar upp för en SSD-enhet i 120 GB-klassen som primärlagring, med externa hårddiskar för säkerhetskopiering och eventuellt ytterligare utrymme.

OCZ Octane med styrkretsen Indilinx Everest (Marvell) har visat sig fungera bra, dessutom med attraktiva prisnivåer. Instegsmodellen har visserligen bara SATA 3,0 Gbps, men kostar samtidigt endast cirka 900 kronor för 128 GB. Då topprestanda inte står i fokus och styrkretsen Intel H61 ändå bara ger stöd för SATA 3,0 Gbps blir OCZ-enheten andra ord ett utmärkt alternativ.

Uppdatering 120513: Måste tyvärr göra en tråkig uppdatering rörandes SSD-valet. Just OCZ Octane S2 visar sig lida av en hel del problem, trots det goda ryktet för serien i stort. Av de två diskar jag och en bekant köpte in till respektiva byggen krånglar i dagsläget båda, efter endast ett par veckors drift. Det handlar om trasiga sektorer, snabbt krympande beräknad livslängd och frysningar för systemet. Problemen verkar inte vara helt okända, och det finns trådar om saken på supportforumet hos OCZ.

Observera att detta inte innebär att alla diskar är dåliga, det kan lika gärna handla om en sämre batch som båda vi två fått enheter ur. Faktum är dock att felfrekvensen är 100 % av enheterna i min närhet, villket jag känner att jag måste dela med mig av.

Chassi, Morex T3500 (80 W)

IMG_9209.jpg

Datorlådor för Mini ITX är knappast något ovanligt i sig med en uppsjö modeller på marknaden. Många varianter riktar sig dock mot mer högpresterande system, där förhållaandevis kraftfulla nätdelar flankeras av stora fläktar, gott om diskplatser, och andra i sammanhanget onödiga finesser.

Morex T3500 är kanske inte det vackraste chassit på marknaden, men ändå en favorit för krympta kontorsbyggen. Modellen är perforerad för att minimera behovet av fläktar, och medföljande nätdelen på 80 W är helt passivkyld. Som grädde på moset finns dessutom plats för två 2,5"-enheter, alternativt en 2,5"-enhet och slim-variant av optisk läsare.

Minne och optisk enhet

IMG_9205-3.jpg

Gott om RAM är en självklarhet med dagens låga priser, och en optisk enhet är ett starkt önskemål för det aktuella bygget där. För båda dessa komponenter handlar det dock i mångt och mycket om standardiserad funktion med små skillnader mellan olika modeller, så länge det inte är aktuellt med till exempel uppspelning av Blu-ray.

IMG_9202.jpg

För projektet används 8 GB DDR3 i 1 333 MHz från Corsairs Value-serie i, tillsammans med en enkel DVD-brännare från Sony Optiarc. Komponenterna väljs helt enkelt för att dessa har bra pris och lagerstatus i de aktuella butikerna där övriga delar inhandlas, och kan i princip bytas ut mot likvärdiga varianter av valfritt märke.

Alternativa konfigurationer

IMG_7564.jpg

Även om det aktuella systemet är byggt runt en Sandy Bridge-baserad Intel-processor finns det givetvis alternativa vägar att gå beroende på behov. AMD A-serien och kommande uppgraderingen Trinity levererar framför allt stark grafikdel, vilket kan vara en prioritet för många.

Generellt ligger A-serien dock på aningen högre energiförbrukning jämfört med Intels varianter i klassen, vilket ställer högre krav på chassits nätdel. Urvalet begränsas därför till ett fåtal två- eller trekärniga modeller, där processorprestandan i standardapplikationer helt enkelt hamnar på efterkälken.

I slutänden handlar det om en avvägning, där processor- eller grafikprestanda står i fokus. Det slutgiltiga valet bör därmed styras av behoven för just maskinen som ska byggas, och inte baseras på allt för generella uttalanden.