Slutsats

Att bygga ett litet system med snäv budget och annorlunda prioriteringar är markant annorlunda på SweClockers standardiserade spelriggar. Det handlar om helt andra krav, där antal USB-portar och färgen på chassit spelar större roll än maximala bildfrekvensen i Skyrim.

I slutänden är det dock en intressant infallsvinkel, som var i stort omöjligt ända fram tills för några år sedan. Inte förrens senare generationer hårdvara har framför allt ration mellan energiförbrukning och prestanda blivit såpass bra att systemen inte bara är små, utan även tillräckligt kraftfulla.

IMG_9242-2.jpg

Det aktuella projektet är stort som fyra mjölkpaket, drar mindre energi än en glödlampa och är i princip ljudlöst. Systemet som ersätts är både markant större och märkbart långsammare, med ett fullstort miditower från leasing-tiden, ett antal fläktar, dubbla mekaniska diskar och första generationens Athlon 64 X2 3800+ (2,0 GHz) under huven.

Prislappen landar dessutom under 4 000 kronor, i runda slängar vad ett grafikkort i de högre prestandaklsserna kostar. Tillsammans med en billig skärm och eventuellt inköp av operativsystem betyder det mycket hårdvara för pengarna, och en alldeles utmärkt väg att gå för ny dator till hemmakontoret.