Microsoft sätter framtidshoppet till Windows 10, men vad som verkligen får entusiasternas hjärtan att bulta är satsningen på förstärkt verklighet med de uppmärksammade glasögonen Hololens. Till skillnad från VR-glasögon likt Oculus Rift och Valve/HTC Vive vill Microsoft låta den digitala världen smälta samman med den fysiska omgivningen.

Efter att ett antal amerikanska teknikjournalister fått tillfälle att prova på den senaste versionen av Hololens står det klart att Microsofts futuristiska presentationer tummar en hel del på verkligheten. Konsensus verkar vara att glasögonen i den nuvarande tappningen inte alls har vad som krävs för att klä omgivningen i en övertygande förstärkt verklighet.

The field of view where holograms show up is quite small, in fact, it feels smaller than what was demoed at the January event. [...] To see a hologram, you have to be looking directly at it

De flesta är överens om att Hololens kan skapa trovärdiga hologram och precis som utlovat läsa av omgivningen och ta emot röstkommandon. Bildkvaliteten sägs vara något av det bästa som går att uppbåda, men det smala synfältet begränsar upplevelsen. I själva verket är hologrammet endast synligt inuti en liten fyrkant rakt framför ögonen.

Denna begränsning innebär att skarpa kanter uppstår om objekten inte ryms inuti det till tillgängliga synfältet. Dessutom kan inte virtuella objekt placeras på mer än 3–4 meters avstånd. Sammantaget verkar den faktiska upplevelsen snarare påminna om att titta på en svävande 3D-skärm än att förflyttas till en digitaliserad omgivning.

Att som i Microsofts presentation ta planeten Mars till vardagsrummet är således mer av en avlägsen vision än en verklighetsförankrad demonstration av Hololens faktiska förmågor.

Källa: The Verge, Neowin.