En av nyheterna som präglar IFA-mässan i Berlin är Intels lansering av Skylake för bärbara datorer. Därför passar bolagets partner på att visa upp sina nya produkter baserade på plattformen och en av dessa är Toshiba, som för ovanlighetens skull gör en hybrid riktad mot teknikentusiaster med välfyllda plånböcker.

Satellite Radius 12 har en skärm i den allt vanligare 12,5-tumsstorleken, men nytt är att den är världens första i klassen med upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. Det här ger en för bärbara datorer skyhög punkttäthet om 352 pixlar per tum (ppi), vilket kan jämföras mot exempelvis Macbook Pro Retina 13 med 193 ppi.

Den högupplösta skärmen är dessutom kalibrerad och certifierad av Technicolor, samt kommer med mjukvaran Chroma Tune för att ge användare möjligheten att ändra färgrymd beroende på innehåll. Datorn kan även köpas med Full HD-upplösning och utan kalibrering, vilket förutom ett lägre pris ökar den specificerade drifttiden från sex till åtta timmar.

Designmässigt följer datorn det välbeprövade konceptet med en 360-graders vikbar skärm, vilket öppnat upp för flera potentiella användningsområden. Vidare är chassit byggt i aluminium med en borstad yta, vikten är 1,32 kilogram och tjockleken anges till 15,4 millimeter.

För specifikationerna återfinns en Intel Core-processor ur generationen Skylake, 8 GB LPDDR3 och en SATA-baserad SSD-enhet (M.2) på upp till 512 GB. För anslutningar finns två USB 3.0 och en USB 3.1 Type-C, HDMI med 4K-stöd, en 3,5 mm-anslutning för ljud in/ut samt minneskortsläsare (SD). För trådlös anslutning och uppkoppling återfinns 802.11ac och Bluetooth 4.0.

Toshiba Satellite Radius 12 ska finnas i handeln under årets fjärde kvartal till det rekommenderade cirkapriset 11 990 kronor med Full HD medan uppgraderingen till 4K UHD kostar 14 990 kronor.