I juli 2014 valde Copyswede att dra svenska grenen av Samsung inför domstol. Syftet var att tvinga elektronikjätten till redovisning av importsiffror samt lagringskapacitet för datorer och surfplattor, vilket i sin tur utgör basen för beräkningar av den omstridda kopieringsavgiften.

Nu slår Solna tingsrätt fast att Copyswede har rätten på sin sida. Enligt domen har Samsung en månad på sig att presentera en sammanställning över antalet datorer och surfplattor som importeras till Sverige, samt lagringsutrymme för respektive enhet. Inkommer inte uppgifterna i tid utgår ett vite om 50 000 kronor – per dag.

Det är med stor besvikelse vi kan konstatera att Solna tingsrätt väljer att ge Copyswede rätt och nu ska vi redovisa hur många datorer och surfplattor som företaget importerat till Sverige sedan den 1 september 2013 och även uppge dess lagringskapacitet. Vi tycker inte att domstolen gjort en korrekt bedömning av lagen mot bakgrund av att datorer och surfplattor enligt oss används i första hand används till andra aktiviteter än privatkopering av ljud och bilder.

I ett uttalande till IDG uttrycker Samsung Sveriges Jacob Birkeland sin besvikelse över domen. Han menar att datorer och surfplattor i första hand används till andra syften än privatkopiering, vilket är vad avgiften kompenserar för. Samtidigt förtydligas att domen även gäller retroaktivt, hela vägen tillbaka till september 2013.

Domen i Solna Tingsrätt visar på det absurda och otidsenliga i dagens lagstiftning. Lagen skrevs för kassettband och nu använder konsumenterna streaming via Spotify eller Netflix. Konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Vi är gärna med och föreslår hur upphovsrättsinnehavarna kan få ersättning och stöd, men det är nu dags att en gång för alla avskaffa den föråldrade kassettbandsskatten.

Inte heller Elektronikbranschen uppskattar tingsrättens dom. Organisationens vd Klas Elm uttrycker i ett pressmeddelande frustration över nuvarande lagstiftning, och menar att den är föråldrad i en tid där strömmande media tar över allt mer av marknaden.

Desto mer nöjd är Copyswedes vd Mattias Åkerlind. Han menar att kulturskaparna har rätt till ersättning, vilket i sin tur kräver att rätt siffror redovisas. I ett pressmeddelande på organisationens webbplats utmanas även påståendet att strömmande media helt tagit över – enligt en undersökning har 47 procent av respondenterna privatkopierat under de senaste två åren.

Om Samsung väljer att överklaga tingsrättens dom till hovrätten är ännu inte känt.

Källa: IDG, Solna tingsrätt