Ända sedan Kate Temkin och Team Reswitched hittade en säkerhetsbrist i systemkretsen Nvidia Tegra X1 våren 2018 har Nintendo Switch varit ett populärt mål för att till exempel köra diverse andra operativsystem än spelkonsolens inbyggda. Utvecklare fick tidigt igång Linux i olika varianter, och har senare bland annat kört Windows 10.

Nu har en utvecklare som kallar sig Patryk (Patrosi73 på X) lyckats med konststycket att köra Windows 11, ett av de mest hårdvarukinkiga operativsystemen på marknaden, rapporterar Windows Latest.

Det handlar föga förvånande om ARM-versionen av systemet, men den kör inte direkt på hårdvaran utan som en virtuell maskin i QEMU med KVM på Fedora Linux. På grund av att Tegra X1 är en nio år gammal systemkrets som inte ens när den släpptes var extremt kraftfull går allt väldigt långsamt i systemet. Att GPU-kretsarna inte kan utnyttjas för att accelerera grafiken hjälper inte heller. Ett annat problem Patryk stötte på var diskfel med virtio-systemet i QEMU.

En video Patryk har delat visar hur det tar drygt sex minuter att starta den virtuella Windows 11-maskinen. Varje interaktion tar flera sekunder och gör att det i praktiken inte går att använda, men utvecklaren säger att han gjorde det för skojs skull och av nyfikenhet, inte för att ha någon nytta av det.