Microsoft har släppt en ny uppdatering av Windows 11 i Insider-programmets Dev-kanal. Byggnumret är 26120.470 och uppdateringen har id-numret KB5037864. I uppdateringen ingår en ny reklamruta på startsidan i Inställningar, skriver Microsoft.

Här ska Microsoft göra reklam för prenumerationstjänsten Game Pass. Tre förutsättningar måste uppfyllas för att reklamen ska visas: 1) Windows-versionen måste vara Home eller Pro; 2) Användaren måste vara inloggad på ett Microsoft-konto; 3) Användaren måste ”aktivt spela spel”. Exakt vad det senare innebär framgår inte, men gissningsvis handlar det om att Microsoft försöker se till att de som aldrig spelar spel och inte ens vet vad Game Pass är inte ska förvirras av reklam för tjänsten.

Själva reklamen består tacksamt nog av en liten säljtext och en knapp som öppnar Game Pass prenumerationssida i webbläsaren – inte av animationer eller skärmdumpar från spel som ingår i tjänsten. Men för användare som är oroliga att Microsoft håller på att förvandla hela Windows till en reklampelare för sina olika prenumerationstjänster är det ett steg i fel riktning oavsett.