När AMD tillkännagav och senare lanserade arkitekturen Polaris framgick tydligt att fokus låg på instegs- och mellansegmentet, en medveten strategi i syfte att knipa förlorade marknadsandelar från Nvidia. Kampen om prestandatronen skulle vänta till arkitekturen Vega.

Enligt AMD:s officiella produktplaner ska Vega dröja till början av 2017, någonting tidigare uppgifter gör gällande ändrats till oktober i år då bolaget vill kontra Nvidia i entusiastsegmentet. Vid tillfället talades det om att AMD ville gå upp mot Geforce GTX 1070 och GTX 1080, vilka nu också fått sällskap av flaggskeppet Titan X.

Att lanseringen ligger närmare i tiden än vad som först aviserats får extra substans när marknadsföringschefen Chris Hook lägger upp en Facebook-bild på vad som ser ut att vara ett gammalt stålverk. Som svar på ett inlägg skriver han senare att det är platsen där Vega ska lanseras.

Än så länge är många detaljer kring Vega höljda i dunkel. Vad som är känt är att den högpresterande arkitekturen ska släppas med två grafikkretsar varav minst en utrustas med minnestekniken HBM2. Detta har potential att ge en bandbredd på uppemot hela 1 TB/s.