Dagens moderna utrustade nätverksroutrar i premiumklassen är bestyckade med en hel del modern teknik som kan förbättra prestandan ordentligt. Problemet är snarast att stödet saknats på klientsidan. Under pågående IFA 2016 syns ett allt bredare funktionalitet på den fronten, kryddat av nya högpresterande tekniker.

MU-MIMO på bred front
Tekniken MU-MIMO för trådlös kommunikation slog igenom för trådlösa nätverk i router-produkter redan i fjol, även om det då främst handlade om de riktigt högpresterande modellerna. MU-MIMO står för Multi-User Multiple-Input Multiple-Output, och som namnet antyder låter det en router kommunicera med flera anslutna kompatibla klientenheter.

Detta står i kontrast till äldre nätverksteknik som istället bygger på SU-MIMO, eller Single-User Multiple-Input Multiple-Output. Med SU-MIMO kan routern enbart fokusera på kommunikation med en enhet, och där ett större antal enheter är anslutna måste routern därför växla mellan dessa klientenheter.

Den äldre metoden introducerar en del latens, vilket i miljöer där det redan finns en hel del störningar i de trådlösa nätverken leder till klart försämrad prestanda. Med MU-MIMO kan flera anslutna klienter få "egna kanaler" där routern kommunicerar direkt med enheterna utan att växla mellan dem.

Detta förutsätter att klientenheterna också stöder MU-MIMO, och under årets IFA-mässa har mer eller mindre samtliga utannonserade bärbara datorer stöd för tekniken – med undantag för varianter i de lägre priskategorierna. Asus, Acer och Lenovo är bara några företag med genomgående stöd för MU-MIMO i det bärbara produktutbudet.

Vissa baksidor finns dock. Stöd för MU-MIMO kräver något mer komplexa nätverkskretsar och antennuppsättningar, vilket innebär att det lär dröja längre innan tekniken syns på bred front i mobiltelefoner.

Första stapplande stegen för 802.11ad
SweClockers har tidigare skrivit om den kommande trådlösa nätverkstekniken Wifi 802.11ad. En höjdpunkt är bland annat att frekvensbandet 60 GHz används för att erbjuda trådlös bandbredd uppåt 7 Gb/s.

Tekniken är ett komplement till den nu etablerade standarden 802.11ac. Nuvarande standard är tänkt att erbjuda hög hastighet för trådlösa nätverk i hela lokaler, samtidigt som 802.11ad ska erbjuda betydligt högre hastigheter inom mindre ytor som ett ensamt rum.

Anledningen till detta är dels att 60 GHz-bandet har kortare räckvidd än de frekvensband som används för 802.11a/b/g/n/ac, men också för att det är mer känsligt för hinder som väggar och betonggolv. Under IFA syns endast begränsad mängd hårdvara med stöd för 802.11ad, bland denna routern Talon AD7200 från TP-Link.

Enligt representanter för företaget är modellen ett första steg för att kunna etablera 802.11ad på marknaden. Hittills finns det endast två bärbara datorer med stöd för tekniken, och anledningen till det ska vara att den i dagsläget kräver ett stort antal antenner och mer komplexa nätverkskretsar.

Längre fram kan 802.11ad även används för att låta produkter i det smarta hemmet kommunicera med hög hastighet och låg latens inom rummet. Det är användbart när till exempel spel eller film ska strömmas från en dator till en tv.

Då energieffektivitet står i fokus för bärbara datorer just nu kommer det med andra ord att dröja något innan tekniken slår igenom där, och än längre innan den etableras på bred front i telefoner och surfplattor. Utrullningen är dock igång, och det är därmed bara en tidsfråga innan konceptet blir allt vanligare.

Följ IFA 2016 på 99mac