Efter flera år i uppförsbacke är AMD redo att ta nya tag med arkitekturen Zen, som åter ska sätta bolaget på kartan på den lukrativa servermarknaden och inte minst bland entusiaster. Detta innebär att det blivit dags för lagerrensning av processorer ur FX-serien med uppemot fyra år på nacken.

Till branschtidningen Digitimes berättar flera moderkortstillverkare att AMD börjat prisjustera nuvarande processorer. Exakt vilka serier det handlar om framgår inte, men sannolikt berör detta såväl FX-serien för sockel AM3 och A-serien för FM2+, då båda socklar helt ska ersättas av färska AM4.

Samtidigt rapporteras återigen att lanseringen av Zen förskjutits en aning mot vad AMD tidigare aviserat. Istället för en lansering mot slutet av året talas det nu om att processorerna med den entusiastorienterade styrkretsen X370 introduceras under CES 2017, som går av stapeln den 5 januari.

Huruvida det blir en faktisk lansering på CES är dock ännu inte känt. Digitimes skriver att det är "osannolikt" att Zen-baserade produkter levereras i någon större skala förrän efter februari 2017, och tillägger att det därför även bör dröja till årets andra kvartal innan arkitekturen börjar generera vinst för bolaget.

Först ut med arkitekturen Zen är processorfamiljen Summit Ridge med upp till åtta kärnor och stöd för Simultaneous Multithreading, något Intel kallar Hyperthreading, för det dubbla antalet trådar.

Än så länge syns inga tecken om att AMD börjat dumpa priserna på den svenska marknaden. Detta är sannolikt någonting som kommer märkas närmare julhandeln samt shoppingdagar som Black Friday och mellandagsrean.