När AMD lanserade arkitekturen Polaris uteblev grafikkort i prestandasegmentet, där modeller som Radeon R9 Fury X och R9 Fury från föregående generation fått hålla ställningarna. Senare under våren är det dags för bolaget att med arkitekturen Vega åter ge Nvidia motstånd i de högre prestandaklasserna.

Under teknikeventet Beijing Technology Summit i Kina presenterade AMD:s VD Lisa Su de kommande processorerna i Ryzen 5-serien. Under samma tillställning visades även en första förhandstitt på Radeon RX Vega i en video, som av allt att döma inte var ämnad allmänheten.

Av bilderna att döma får Radeon RX Vega likt R9 Fury X en upplyst Radeon-logotyp på långsidan. Medan grafikkortet i stort ser ut att vara svart har det en vit täckplåt, som längst till höger pryds av AMD:s logotyp för Vega. En annan sak AMD ser ut att behålla från R9 Fury X är lysdioder över PCI Express-kontakterna. Dessa fyllde som funktion att visa belastningsgrad på grafikkretsen samt om den gått ned i sitt djupaste energisparläge Zerocore.

Specifikationsmässigt pekar allt mot att Radeon RX Vega får 8 GB HBM2-minne som körs över en 2 048-bitars för en bandbredd om 512 GB/s, vilket får sällskap av 4 096 streamprocessorer baserade på Next-Generation Compute Unit (NCU), som ersätter långköraren Graphics Core Next (GCN) vilken introducerades först med Radeon HD 7970 december 2011.

► Läs alla artiklar om #AMD Vega

Lanseringen av Radeon RX Vega äger rum senare under årets andra kvartal.

Källa: Chiphell