Trots vad som anses vara en lyckad lansering av arkitekturen Zen har det höjts röster om att det finns mer prestanda att hämta, genom mjukvaruoptimeringar i såväl applikationer som operativsystem. För det senare har det bland annat rekommenderats att användare manuellt ska ändra till "Hög Prestanda" under "Energialternativ" i Microsoft Windows.

Nu åtgärdar AMD detta genom att ändra standardalternativet "Balanserat", som ska ge liknande prestanda som "Hög Prestanda". Till en början får användare ladda ned ett paket och installera detta separat, men framöver är tanken att det ska bakas in i bolagets drivrutiner för styrkretsarna i 300-serien.

Ändringen innebär att en Ryzen-processor i standardläget oftare kan växla mellan olika Performance State (P-State). I korthet gör det att processorerna mer effektivt kan nyttja teknikerna under paraplynamnet AMD Sense MI Technologies, som bland annat sköter strömspar- och turbofunktioner.

Det nya balanserade läget stänger även av Core Parking, som försöker sätta så många kärnor och trådar som möjligt i viloläge. Det här kunde ha en negativ inverkan på prestandan med exempelvis Ryzen 7 1800X, där 14 trådar av 16 tillgängliga "parkerats". Att väcka dessa innebär höga latenser och kunde påverka prestandan negativt.

Värt att nämna är att SweClockers ändrat dessa funktioner manuellt vid testerna av Ryzen 7 1800X, 7 1700X och 7 1700.