Klockan två i natt svensk tid höll AMD en presskonferens där senaste processorn ur deras HEDT-segment Threadripper visades. De nya modellerna ökar antalet kärnor till 24 och 32 – upp från dagens 8, 12 och 16 kärnor. Detta öppnar upp för tillverkarna att lansera nya moderkort med stöd för Threadripper 2.

AMD Ryzen Threadripper 2 får 32 kärnor på 250 W

En av de första bolaget med detta är taiwanesiska Gigabyte som visar upp Gigabyte X399 Aorus Gaming Xtreme, som då tar över prestandasegmentet för bolagets X399-sortiment. En av stora nyheterna med moderkortet är en fler strömfaser som är 10+3 till antalet för att ge höjd till de nya processorerna.

Gigabyte förklarar även att ändringar kan ske innan lansering då bolaget enbart har fått tag på den klenare modellen med 24 kärnor. Beroende på effektåtgången för 32-kärniga modellen kan antalet strömfaser behöva utökas för att kunna hantera den sistnämndas strömförbrukning.

Moderkortstillverkaren slår även på stora trumman när det kommer till övriga funktioner för moderkortet. Bland annat handlar det om tre nätverksportar, tre platser för M.2-enheter med kylkåpor, ESS Sabre-ljudkrets och fyra PCI Express 3.0 x16-anslutningar.

► Läs alla artiklar från #computex-2018

Lansering för moderkortet väntas ske 10 augusti, trots att processorerna dröjer något längre. Eftersom moderkortet fortfarande baseras på X399-styrkretsen är det inget som sätter stopp för att använda de tidigare modellerna ur Threadripper-serien med Gigabyte X399 Aorus Gaming Xtreme.