Den 9 september är det val, där svenska folket ska bestämma vilka som ska styra landet de kommande fyra åren. Just det här valet är mer polariserat än någonsin och vi upplever ett ovanligt hätskt samtalsklimat, som tyvärr ser ut att fortsätta vara en del av vårt samhälle under lång tid framöver.

Många upplever att SweClockers ståndpunkt kring politiska diskussioner varit otydlig och att vi försöker tysta vissa åsikter. Vi går därför ut med ett förtydligande kring hur vi ser på politik och inom vilka ramar diskussionerna får äga rum på vår plattform. Detta gäller lika mycket redaktionellt innehåll som forumet i sin helhet.

Laddade ämnen och då främst politik spårar ofta snabbt ur, där konstruktiva samtal sällan får plats då en högljudd minoritet och individer med agenda väljer att förstöra för alla andra som vill föra en sansad debatt. Därför har vår hållning varit att låsa vissa trådar innan de skapar dålig stämning, och i vissa fall med känsliga eller kontroversiella ämnen har dessa låsningar skett proaktivt.

Vi tror dock att SweClockers har något att tillföra i det politiska samtalet, men endast inom de ämnen som ligger vår gemenskap nära – teknik, IT, datorspel och dylikt. Vad som inte hör hemma här är ämnen som skatter, försvar, skola, ekonomi, lag & ordning, välfärd, integration, invandring- & flyktingpolitik.

Undantag är när dessa områden har en direkt koppling till SweClockers ämnen. Exempel på detta är EU-direktiv som dataskyddsförordning General Data Protection Regulation (GDPR) och slopandet av roamingavgifter, men så klart även inrikespolitiska frågor som:

I och med vårt tydliggörande börjar vi ta i med hårdhandskarna mot de som inte håller sig inom ramarna. Enligt forumets regler är det redan förbjudet med irrelevanta inlägg som inte för diskussionen framåt (§1.6) och att bidra till att en tråd hamnar på villovägar. Överträdelser i nyhetsdiskussioner och andra trådar med politiska inslag kommer resultera i skarpa tillsägelser och avstängningar.

Det här betyder även att trådar som skapas med politiska inslag som bidrar till dålig stämning och saknar direkt koppling till teknik och SweClockers kommer låsas, så snart de uppmärksammats av en redaktör eller moderator. För den som vill hålla i sådana diskussioner finns andra forum.

Redaktionen och moderatorerna vill tacka alla er som bidrar till en positiv anda i SweClockers gemenskap, där vi sinsemellan diskuterar med ömsesidig respekt och utan rädsla för personliga påhopp. Vi ser fram emot att kunna hålla politiska samtal som berör våra kärnämnen.