Uppföljarna till Nvidias Pascal-baserade konsumentgrafikkort har nu officiellt avtäckts, och det handlar om tre modeller i Geforce RTX-familjen där toppmodellen är Geforce RTX 2080 Ti. Den nya grafikarkitekturen heter Turing och bjuder bland annat på stöd för Nvidias teknik för strålspårning (eng. ray tracing) i realtid.

Det är inte bara prestandan som ser ett lyft, utan detsamma gäller den kylarlösning som används för de grafikkort som kan köpas i Nvidias webbutik. Referenskorten har använt en kylare utrustad med en radialfläkt, men i linje med tidigare uppgifter byts nu denna konstruktion mot en variant med två axialfläktar.

Under det direktsända lanseringsevenemanget bekräftades att Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 samt RTX 2070 i referensutförande kommer att vara utrustade med den nya kylaren. TDP-värdet för de tre modellerna sträcker sig mellan 175 och 260 watt och av bilder att döma handlar det om samma kylare för trion.

De Turing-baserade grafikkorten ska enligt uppgift vara lämpade för överklockning och referenskylaren ska vid maximal belastning uppgå till en femtedel av ljudnivån för dito för Geforce GTX 1080 Ti. Fläktarna ackompanjeras av en uppgraderad ångkammare med tillhörande kylfläns av aluminium.

Nvidia benämner referenskorten som "Founders Edition" och dessa kan nu förbokas genom bolagets webbplats, för att sedan bli tillgängliga den 20 september. Prismässigt listas Geforce RTX 2070, RTX 2080 och RTX 2080 Ti för 6 899, 9 199 respektive 13 999 i bolagets svenska webbutik.

► Läs alla artiklar om nya #Turing