I samband med lanseringen av Windows 10 bytte Microsoft till en helt ny underhållsmodell för Windows. Istället för att släppa nya Windows-versioner med några års mellanrum, började Microsoft släppa funktionsuppdateringar till Windows 10 två gånger per år. Dessa funktionsuppdateringar har kantats av problem i varierande omfattning.

Höstens funktionsuppdatering gjordes tillgänglig tidigare i veckan och tanken var att den skulle rullas ut automatiskt till Windows 10-datorer kort därefter. Nu är uppdateringen i stället helt bortplockad och uppskjuten på obestämd tid. Anledningen är att uppdateringsprocessen har raderat flera användares dokument och bilder.

We have paused the rollout of the Windows 10 October 2018 Update (version 1809) for all users as we investigate isolated reports of users missing some files after updating.

När en funktionsuppdatering till Windows 10 installeras byts hela Windows-installationen ut. Alla relevanta operativsystemsfiler förpassas till ett arkiv och ersätts med nya motsvarigheter. Arkivet gör att datorns administratör kan gå tillbaka till en tidigare Windows-version. Uppdateringsprocessen ska aldrig påverka användarnas filer och datorns applikationer, men så verkar ha skett den här gången.

Enligt diskussioner på Microsofts forum är filerna försvunna och går inte att få tillbaka genom en återställning. För att få tillbaka filerna behöver drabbade användare därför återställa dem från datorns säkerhetskopieringslösning. När SweClockers redaktion installerat uppdateringen har den inte raderat några filer, men den har orsakat såväl krånglande Wifi-drivrutiner som blåskärmar.

Har du drabbats av Windows 10-uppdateringens problem? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och eventuella lösningar i forumet!

Karl Emil Nikka är sakkunnig inom IT-säkerhetsfrågor på SweClockers och står bakom programserien "Så fungerar". Han driver dessutom utbildningsföretaget Nikka Systems med fokus på just IT-säkerhet och var dessförinnan press- och utbildningschef på Kjell & Company.