Sammanfattning och personliga reflektioner

Efter att ha experimenterat ett tag tycker jag inte att man bör se denna typ av produkt som ersättning för ett traditionellt larmsystem, eftersom det saknas anslutning till en larmcentral med utryckning av väktare.

Sett till bildkvalitet, funktioner och kontroll över systemet är detta dock ett eller ett par snäpp vassare än vad man kan räkna med från vanliga hemlarm. Egentligen handlar det om två skilda produktkategorier, som har ett visst överlapp på teknikfronten.

181219-capture-arloultra-022.jpg

Arlo Smart – Abonnemang för molntjänst

Nivå

Antal kameror

Lagringstid

Lagringsutrymme

Kostnad

Basic

Max 5 st.

7 dagar

1 GB*

0 kr/månad

Premier

Max 10 st.

30 dagar

10 GB

85 kr/månad

Elite

Max 15 st.

60 dagar

100 GB

129 kr/månad

* För Arlo Ultra gäller endast lokal lagring på nivå Basic

Även prismässigt finns vissa avgörande skillnader. Ett system likt Arlo kostar en slant att införskaffa, men abonnemangs- och månadskostnaden blir ofta betydligt lägre än för larmbolagens lösningar. I Arlos fall är den enklaste tjänsten gratis.

För den som införskaffar lyxiga Arlo Ultra ingår ett års fri tillgång till nivå "Premier", vilket också är vad jag använt i denna artikel.

Vilka på SweClockers är smart, smartare – smartast?

Jag har själv länge haft planer på att bygga ut mitt "smarta hem", men jag har tyvärr alltid skjutit det på framtiden på grund av tidsbrist. Undantaget att jag har fixat mätning av temperatur, luftfuktighet och strömförbrukning via Raspberry Pi 3, mikrokontroller körande Arduino samt radiomottagare för frekvensmodulerad 433 MHz (de enklare modulerna använder amplitudmodulering, vilket inte min energimätare gjorde ...).

Den här artikelserien gav mig den spark i baken som behövdes. Nu har jag även införskaffat en röstassistent med Google Home, Alexa (via Bose Soundbar), Lametric Time och lagt till Philips Hue på inköplistan. Kameraövervakning i sommarstugan lär det också bli.

Jag känner mig dock fortfarande som en nybörjare på smarta hem och efterlyser därför fler spännande tips om hur det går att använda alla roliga prylar där ute – kameror, motorer, sensorer och mer därtill. Ge gärna tips i tråden!